Популярність спеціальності product manager зростає: з’являється все більше вакансій, пропонуються різні освітні курси. У цій статті ми розглянемо обов'язки та зону відповідальності таких спеціалістів.

 

«Поставте собі високу мету і не зупиняйтеся, доки не досягнете її».

Бо Джексон

 

      Професія product manager (менеджер з продукту) з’явилася нещодавно, проте без неї не обходиться жоден IT проєкт. Але компанії можуть трактувати обов’язки product manager по-різному. Пропонуємо один із варіантів такого визначення професії product manager (далі, ПМ).

 

 

Хто такий ПМ

      ПМ — фахівець, який керує і контролює все, що пов’язане з процесом створення певної новинки (продукту) і випуском її на ринок. Ця професія знаходиться на перетині дизайну, технологій та бізнесу. Окрім того, менеджер по продукту займається також маркетингом. Зарплата кваліфікованого спеціаліста стартує від 2 000 $. Найбільш вигідними компаніями для роботи менеджером з продукту є Google, Uber, Amazon i Microsoft, де річна зарплатня досягає понад 200 000 $.

 

Що робить ПМ

  1. Встановлення стратегії

      На найвищому рівні цей фахівець несе відповідальність за формулювання стратегічного напрямку свого продукту. Тобто він визначає пріоритети створення продукту. Також ПМ контролює дорожню карту продукту — часову шкалу, яка візуалізує, що і коли будуть робити працівники. За статистикою, майже 30% часу ПМ витрачають на створення стратегії.

  1. Визначення релізів

      ПМ визначають, відповідно до дорожньої карти, коли випускати новинку-продукт, а також планують подальші версії, які будуть мати нові корисні функції.

  1. Аналіз і звітність про виконання

Зосередження на результаті для клієнтів і для бізнесу в цілому — важлива відповідальність ПМ. Потрібно повне уявлення про прогрес у досягненні цілей, щоб зрозуміти, як працює той чи інший продукт. Тому неабияк важливо у будь-якій компанії вести документацію, хоча це може здаватися трохи нудною справою.

  1. Робота з підрядниками

      Часто для реалізації ідеї необхідно придбання додаткових матеріалів, укладання співпраці з новими фахівцями, купівля інструментів, розробок тощо.

  1. Аналіз ринку

      Обов’язковою функцією для ПМ є з'ясування потреб клієнтів, порівняння свого продукту з конкурентними, розробка маркетингові комунікації, аналіз рентабельність тощо.

      Нагадуємо, що список функцій такого фахівця не остаточний, можуть трапитись різні комбінації для різних компаній. Окрім того, задачі ПМ можуть змінюватися залежно від розміру організації, в якій він працює.

 

Приклад роботи ПМ

      Уявімо собі, що нам потрібно створити інформаційний застосунок на найбільш популярних мобільних платформах для прихильників боксу. ПМ в такому разі може виконувати наступні етапи у роботі:

  • Аналіз ринку мобільних платформ, визначення найбільш затребуваних.
  • Аналіз ринку інформаційних програм для прихильників боксу, формування початкової концепції.
  • Планування основних етапів розробки відповідно до початкової концепції.
  • Збір команди, призначення ПМ для кожного етапа (якщо в цьому є потреба).
  • Вибір методів монетизації (одержання прибутку) товару, створення маркетингової стратегії.
  • Контроль та оцінка виконаної роботи.
  • Вихід на ринок, запуск рекламної кампанії програми.

Після виходу на ринок продукту ПМ продовжує працювати, постійно аналізує, генерує ідеї щодо покращення поточного продукту для залучення нових користувачів.

 

      Отже, ПМ доволі складна, проте цікава робота. Це можливість працювати в АйТі без постійної роботи з кодом. Однак така робота дозволяє реалізуватися у декількох сферах цього напрямку одночасно. До речі, ефективний ПМ може збільшити дохід компанії на 34% (згідно з аналізом 280 Group).

 

      В ХНУРЕ на таких освітніх програмах як: Інфокомунікаційна інженерія, Телекомунікаційні системи та мереж, Інформаційні технології управління і Економічна кібернетика вас можуть підготувати до роботи ПМ. Крім того, на будь-якій спеціальності в «Першому серед кращих» ви здобудете навички, необхідні для роботи product manager.

Успіхів у навчанні!

Максим Мороз

Популярні статті

Читати далі