Microsoft Visual Studio активно використовується програмістами у сьому світі вже понад 20 років. Проте за останні декілька років у неї з'явилися гідні конкуренти. У цій статті ми розглянемо відмінності між Visual Studio та JetBrains Rider.

 

      Чому більшість програмістів для початку роботи з .NET обирають Visual Studio, а після переходять на Rider?

 

Ціна

      На сайті Microsoft доступні для завантаження три версії Visual Studio : Community — безкоштовна версія, Professional — платна версія, призначена для невеликих команд, Enterprise — платна версія, призначена для команд будь-якого розміру.

      JetBrains надають швидке кросплатформене середовище розробки з безкоштовним пробним періодом, проте для студентів і викладачів доступна ліцензія.

 

Плагіни та сервіси

      Оскільки Visual Studio існує більше двох десятиліть, вона підтримує безліч різних плагінів і сервісів. Якщо ви раніше використали Visua lStudio, проте вирішили перейти на Rider, переконайтеся в тому, що в середовищі розробки для вашого проєкту існують усі потрібні можливості.

 

Можливості

      Visual Studio — різнопланове середовище розробки, що підтримує більше за тридцять мов програмування, у тому числі не пов'язаних з .NET Framework, .NET.  А от Rider підтримує тільки .NET Framework, .NET та Mono. Для різних цілей у JetBrains існують різні продукти.

 

Кросплатформеність

      JetBrains Rider кроссплатформений, він може працювати на платформах Windows, Mac або Linux з однаковою функціональністю і стабільністю. Visual Studio працює переважно на платформі Windows, і якщо є необхідність перейти на Linux або Mac, то треба придбавати додаткові рішення: Visual Studio Code (для Linux) і Visual Studio (для Mac), які значно відрізняються дизайном.

 

Налагодження

      Процедура налагодження (сленг "дебаг") коду ідентичні, проте Rider надає більше можливостей. Наприклад, середовище розробки показує член певного класу і його спадкоємців, поки ви налагоджуєте код. Ще одна хороша функція Rider в тому, що він дозволяє налагодження зовнішніх бібліотек або пакетів NuGet таким же чином, яким ви налагоджуєте додаток.

 

 

Рефракторинг

      Якщо ви подивитеся в Вікіпедію, то побачити, що «Рефакторинг — процес редагування програмного коду, внутрішньої структури програмного забезпечення для полегшення розуміння коду та внесення подальших правок без зміни зовнішньої поведінки самої системи». В основі середовища розробки Rider лежить плагін ReSharper для автоматизації рефакторінгу, що є хорошою реалізацією технології IntelliSense (автодоповнення Microsoft) з такими інструментами як dotPeek (декомпіляція збірок в початковий код С# й IL-код), dotTrace (профайлер для відстежування проблем продуктивності) і dotMemory (профілювальник пам'яті).

      Rider здатний на ретельніший пошук помилок, автоматично може імпортувати потрібні юзинги, визначити тип змінної. Як і Visual Studio, може міняти глобальну назву і перейменовувати усі її використання, переміщатися між функціями і класами за посиланнями.

 

Підтримка систем контролю версій

      Окрім Git і Azure DevOps (система керування версіями файлів та спільної роботи), що надає Visual Studio, Rider працює з CVS, Mercurial і Subversion. Інтеграція з VSTS для спрощення спільної роботи над проєктами доступна через спеціальний плагін, підтримуваний компанією Microsoft.

 

Популярність

      Зараз Microsoft Visual Studio є найпопулярнішим середовищем розробки на платформі .NET і .NET Core. Ви зможете знайти у вільному доступі велику кількість матеріалу по розробці саме за допомогою VisualStudio. Але JetBrains Rider поступово наздоганяє свого конкурента завдяки новим можливостям й поліпшеної продуктивності. Ось тому більшість програмістів для початку роботи з .NET обирають Visual Studio, а після переходять на Rider.

      Сподіваємося, наша стаття допоможе вам з вибором комфортного середовища розробки.

 

Бажаємо успішної та продуктивної праці!

Марія Дузь

 

 

Популярні статті

Читати далі