Звичне для всіх вступників ЗНО було замінено на НМТ. В чому полягають основні відмінності НМТ й ЗНО?

 

      Ми знаємо, що оцінювання рівня знань (оцінка результатів навчання), за визначенням — це зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО). В умовах війни ЗНО для вступу у Виші проходить у форматі національного мультипредметного тесту (НМТ). Розглянемо основні відмінності НМТ від ЗНО.

 

Структура тесту

Стало:

  • Сьогодні концепція тестування звучить якось так: «Усе і відразу» або ж «3 в 1». Тобто не прийдеться ходити багато разів до тимчасових центрів тестування, а одразу за один день ти зможеш скласти один тест, проте з трьох предметів: математика, українська мова й історія України. І займе це 120 хвилин. Єдиною новинкою стає обов’язкове тестування з історії України, до якої хтось міг не готуватися раніше.
  • Завдань з української літератури не буде.
  • Лише 2 завдання з блоку математики матимуть коротку відкриту відповідь, крім того, дозволено користуватися надрукованими довідковими матеріалами.

  Було:

  • Раніше випускникам доводилося складати 3-4 предмети ЗНО, проте 2 з них можна було обрати, адже обов’язковими торік були лише математика та українська мова.
  • Доводилося витрачати багато часу на ці тестування: 210 хвилин на математику, 150 хвилин на українську мову, і так далі…

 

 

Формат тестування

Стало:
      Цього року тестування буде проходити онлайн, тобто на комп’ютері. Це може трохи полегшити підготовку, бо більшість абітурієнтів готується за допомогою телефона і комп’ютера. Таким чином ви маєте змогу пройти пробне тестування прямо у себе вдома. Як варіант, зробити демонстраційний варіант НМТ від УЦОЯО. 

Було:
      Раніше на ЗНО витрачали багато паперу, і якщо на зошиті можна було писати все що завгодно, то найбільшим страхом випускника було зіпсувати бланк.

 

 

Місце проведення

Стало:

  • Тепер місце проходження ЗНО учасник обирає самостійно. Для цього необхідно підтвердити участь в НМТ на своїй інформаційній сторінці з 20 травня по 7 червня та зазначити регіон свого перебування в липні (для основної сесії).
  • І ще одне глобальне нововведення — НМТ тепер можна буде скласти закордоном. Наприклад, в Польщі, Германії, Чехії та інших країнах. 

Було:
      Зазвичай місце, де ти будеш проходити ЗНО, залежало від твоєї школи або місця проживання.

  

Час проведення

Стало:
      Тепер дати проведення тестування розширилися, усього буде три хвилі:

  • основна: 18 липня — 10 серпня;
  • додаткова: 16 — 20 серпня;
  • спеціальна: 12 —16 вересня.

      Зараз більшість вступників знаходяться не в рідних містах України, а іноді за кордоном. Тому якщо абітурієнти не зможуть прибути до тимчасового центру тестування під час основної сесії з поважних причин, то будуть ще можливості в додаткову та спеціальну сесію. Але якщо абітурієнт пройшов тест і отримає незадовільну оцінку, то потім додатково тестування неможливо.

Було:
      Основна та додаткова сесії ЗНО. І для того, щоб отримати дозвіл на складання в додаткову сесію необхідно було мати поважні причини.

 

Нарахування балів

Стало:

      Тепер щоб скласти певний блок з НМТ достатньо отримати 1 тестовий бал, що еквівалентно 100 балам. Після виконання усіх завдань учасник отримає результат одразу з трьох предметів, а діапазон балів наступний:

 

Українська мова

0—35

100—200

Математика

0—30

100—200

Історія України

0—35

100—200

 

      Наперед визначено загальний пороговий бал – не менш 125. 
      Отже, результат кожного зі складників тесту буде подаватися у тестових балах, а також за шкалою 100 – 200

Було:
      У минулі роки алгоритм був такий: спочатку абітурієнти складали іспит, потім комісія визначала пороговий бал. Тобто була можливість отримати позначку «не склав», що додавало складнощів.

 

Скасування переваги при вступі

Стало:
      Середній бал атестату, перемоги в олімпіадах, наявність медалей за навчання не дають переваги при вступі.

Було:
      Як це не прикро, раніше ці показники ураховувались.

 

 Участь

Стало:
      Проходження тестування обов’язково лише для бюджетників, а також контрактників на окремі спеціальності. Для більшості контрактників не обов’язкове.

Було:
      Обов’язково для всіх вступників.

 

Приємне доповнення

      Якщо ви маєте сертифікат ЗНО за 2019, 2020 або 2021 роки, ним можна скористатися цього року. Також можна обрати той сертифікат, який має вищі бали с того чи іншого предмету.

      Звичайно, що усі ці нововведення сталися через війну в нашій країні та створені, щоб полегшити процедуру проведення національного мультіпредметного тесту, бо багато вступників постали перед життєвими труднощами сьогодення. 

      Якщо ти абітурієнт ХНУРЕ й у тебе виникли питання про відмінності складання НМТ та ЗНО, то ти можеш звертатися до наших консультантів за телефоном:  +380974189953, +380954201113 (у робочий час, до 19 години).
      Або написав листа за адресою — e-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 А також запрошуємо вас до Telegram каналів: Абітурієнт ХНУРЕ                         @nure_osvita
                                                                      Чат про ВСТУП 2022 до ХНУРЕ      @nure_vstup

 

Успіхів та віри в себе!

Вікторія Ярмоліч

 

 

 

Популярні статті

Читати далі