Готуючись до НМТ багато учнів впадають у стан паніки та надмірно переживають, тому що від результатів цього іспиту залежить можливість вступу до омріяних та найпрестижніших вишів. Як треба готуватися до цього випробування без шкоди для всього життя в цілому?

 

      Залишаються лічені місяці до одного з найсерйозніших випробувань у житті учнів — до Національного мультипредметного теста (НМТ).

 

 

      Отже, сьогодні поговоримо про те, як НЕ варто готуватися до НМТ.

  • Перш за все, необхідно розуміти, що готуватися за тиждень або кілька днів — така собі ідея.
          Наш мозок не здатен запам’ятати величезний обсяг інформації у найкоротші терміни. Отже, для якісної підготовки краще скласти план, який включатиме такі складові, як необхідний час, джерела інформації, розподіл часу на кожну тему предмета, що мають бути вивчені.
    Розділення матеріалу на більш дрібні порції інформації допоможе уникнути тривоги та переживання про те, що щось не встигаєте.

  • Друге, що не варто робити, так це ламати свій режим сну або недосипати.
          З наступом темряви в організмі починає вироблятись гормон «молодості» та «сну» мелатонін, який має найсильніші антиоксидантні властивості та відомий своїм імуномодулювальним ефектом. Мелатонін є антагоністом гормону стресу кортизолу. При пробудженні в нас і так спостерігаються найбільші рівні кортизолу, а при порушеннях сну вони стають ще більше. Хронічне недосипання призводить до хронічного стресу, а це виснажує усі резервні можливості організму.

    Саме тому радимо лягати спати приблизно о 23:00, коли спостерігається пік активності мелатоніну, аби залишатися працездатними та енергійними вранці.

  • Третій пункт, про який ми поговоримо, це безперервна підготовка та повторення матеріалу.
          Для засвоєння та усвідомлення інформації потрібен час, а постійні розумові перенавантаження приводять до погіршення фізичного та психічного стану. Дуже важливо приділяти час як навчанню, так і відпочинку. Так, це може прозвучати банально, але прості фізичні вправи, прогулянка з друзями або спілкування з родичами допоможуть зберегти енергію та відновити сили для подальшої підготовки.

 

 

  • Четвертий і останній (на згадку про можливі помилки) пункт: не варто просто зубрити.
          Бездумне зубріння перетворить усю підготовку на пекло, а вибудовування змістовних зв’язків та асоціацій допоможе отримати високі бали, тобто необхідно витрачати час на розуміння тем з предметів.

 

    Підготовка до НМТ — це важливий етап в житті будь-якого учня, який не обов’язково робити важким та напруженим. Дотримуйтеся балансу між підготовкою та відпочинком, плануйте час та оцінюйте свій прогрес.

 

 

А ще не забувайте, що НМТ — це лише один з етапів у житті, і що успіх на цьому тесті не визначає повністю ваше майбутнє. Отже, не марнуйте свій час даремно, внутрішня рівновага й організованість допоможуть у будь-якій справі!

  

Ярослава Сітало

 

Популярні статті

Читати далі