Попри всі сьогоднішні складнощі, перед абітурієнтами та їх батьками як і раніше постає питання вибору вищого навчального закладу. Дуже важливо зробити правильний вибір, а тому ми презентуємо статтю із зібраною аналітикою та порадами, щоб висвітлити деякі  питання та можливі виклики для майбутніх студентів. 

 

      Звісно, що питання вибору завжди особисте й залежить від багатьох чинників. Розглянемо важливі особливості навчання у вищих навчальних закладах (ВНЗ) як за кордоном, так й в Україні.

 

Навчання за кордоном

Проживання
      По-перше, війна в Україні вплинула не тільки на нашу країну, а на загальну ситуацію в Європі та світі. У державах Європи, особливо східної, спостерігається великий наплив біженців та переселенців, ситуація із житлом є непростою, економічні та інфраструктурні можливості цих країн зіштовхнулися з дійсним викликом.

Матеріальне забезпечення

      До того ж щоб вступити в закордонний ВНЗ потрібно мати добрі фінансові збереження (на довгострокове проживання, їжу, послуги, переїзд, поїздки, що становить значну суму, навіть якщо навчання безкоштовне).

Конкурентоспроможність

      Обов’язкове добре знання іноземних мов, предметної бази та багато інших більш очевидних речей. Так, наші партнери за кордоном роблять все можливе заради того, щоб влаштувати українців у себе,  але потік приїжджих людей дуже великий.  

Робота для студентів

      З додатковою роботою паралельно навчанню також можуть бути проблеми. Через надмірну кількість переселенців, нефахової роботи в багатьох країнах Європи залишилося небагато, а конкуренція досить велика.

Очікувані труднощі

      Навіть, якщо у вас є фінансові можливості, то можуть бути складнощі з оформленням документів, перетином кордонів, переїздами, вступом і т.д. У деяких країнах існує також проблема з адаптуванням української шкільної освіти: може бути необхідно проходження додаткових вступних тестів або екзаменів.

 

Навчання в Україні

      З вище переліченого, можемо бачити, що українські ВНЗ мають явні переваги для майбутніх студентів, але існують деякі особливості, про які ми скажемо далі.

Програми академічної мобільності

      Багато вітчизняних вишів, у тому числі й Харківський національний університет радіоелектроніки, тісно співпрацюють з міжнародними партнерами, існують програми академічної мобільності, що дозволяють навчатися або продовжувати навчання в європейських вишах-партнерах за більш простою процедурою вступу. Тому, якщо все ж таки, ви маєте на меті навчатися за кордоном, то вступ до ХНУРЕ зараз може позбавити багатьох сьогоднішніх проблем та надати досить гарну базу для подальшого навчання.

 

 

Особливості вступу та навчання в українському ВНЗ у 2022 році

      Якщо в когось є сумніви щодо ситуації з навчанням в Україні зараз, то можемо сказати, що більшість ВНЗ не тільки продовжує свою роботу та навчає студентів в дистанційному форматі, а й робить все можливе задля того, щоб це навчання було таким же якісним, як і в мирний час. В ХНУРЕ, наприклад, незважаючи на складну ситуацію в місті Харкові, здобування освіти йде повним ходом — всі студенти (за можливості) виконують навчальний план дистанційно з різних куточків України або навіть світу.

      Щодо особливостей вступу, то рекомендуємо ознайомитись з правилами вступної кампанії в цьому році на сайті ХНУРЕ за посиланням.

 

ХНУРЕ займає передові позиції в Україні

  • У 2022 році ХНУРЕ посів 3 місце серед всіх українських вишів за рейтингом Times & QS.
  • У 2021 році досить високе місце в міжнародному рейтингу "U-MULTIRANK"
  • Зайняв 8 місце серед ВНЗ України за показником "Зараховано на бюджет".

 

 

      З кожним роком наш університет стає все більше значущим на міжнародній арені та випускає все більше висококласних кваліфікованих спеціалістів. Тому, рекомендуємо обирати саме "Перший серед кращих". До речі, детальніше ознайомитися зі спеціальностями ХНУРЕ та тим, що вони пропонують, можна на сайті або на офіційній сторінці в Instagram, на NURE TV.

      Сподіваємося, що ця стаття хоч трохи допоможе вам з вибором вищого навчального закладу у таких складний час. Головне пам'ятати, що ми — українці, і наперекір всім труднощам, ми завжди повинні бути сильними, сміливими та відповідальними. Робіть вибір розумно.

Успіхів!

Олег Топорков

 

 

 

Популярні статті

Читати далі