Вже тиждень тому розпочалася реєстрація для участі в основній сесії національного мультипредметного тесту (НМТ). Для декого — саме час починати хвилюватися, але не для наших читачів. У цій статті читай найосновнішу інформацію щодо НМТ і зустрічай добірку статей, що стануть тобі у пригоді! 

     

      Отже, що, де і коли?

 

Що?

      Що таке НМТ відомо кожному абітурієнту. Цього року концепція НМТ дещо змінилася:

  • Вибір предметів: обов’язковими стабільно залишаються українська мова та математика. Однак, цього року, на відміну від минулого, третій предмет НМТ обирається самостійно абітурієнтами. Серед варіантів є історія України, англійська, німецька, іспанська і французька мови, біологія, хімія та фізика. Тож, за рік НМТ удосконалили й тепер вибір предметів став таким же, як і був для ЗНО до повномасштабної війни.

  • Кількість завдань: минулого року усі предмети містили по 20 питань. У 2023 блоки з української мови, історії України, біології та хімії будуть містити 30 завдань, з математики — 22, з іноземної — 32 і 20 з фізики.

  • Письмові завдання: цього року питання з короткою письмовою відповіддю передбачені для математики, фізики та хімії. В усіх інших випадках завдання будуть виключно тестовими. З екзаменування з англійської мови також зникло аудіювання.

  • Час: час, наданий для написання тесту збільшився на годину. Тепер, замість двох, абітурієнти мають три години у своєму розпорядженні.

  • Коефіцієнти: кожна дисципліна за вибором має різний коефіцієнт для різних спеціальностей. Так, наприклад, для більшості спеціальностей ХНУРЕ найбільшу вагу має фізика, тож вона є найкращим варіантом (звісно, якщо ти її добре вчив). Трішки меншу — англійська (для поодиноких випадків хімія має більший коефіцієнт, аніж іноземна мова). З повним переліком коефіцієнтів дисциплін для усіх спеціальностей ви можете ознайомитися за посиланням.

 

 

Де?

      Скласти іспит можливо в будь-якому куточку підконтрольної Україні території, а також закордоном. Наразі останню можливість мають абітурієнти, які перебувають в Австрії, Азербайджані, Бельгії, Болгарії, Великій Британії, Грузії, Данії, Естонії, Ірландії, Іспанії, Італії, Канаді, Латвії, Литві, Німеччині, Польщі, Португалії, Румунії, США, Угорщині, Фінляндії, Франції, Чехії та Швеції, за умови складання основної сесії. Всього це можливо здійснити у 41 місті 24 країн.

      Найближчим часом чекається розширення переліку на ще дві країни: Нідерланди та Люксембург. Додаткова сесія проводитиметься в Польщі, Чехії, Німеччині, Іспанії й Італії.

 

Коли?

  • Що ж до термінів, то реєстрація на основу сесію вже розпочалася і буде тривати до 3 травня.

  • До 7 травня вступники мають можливість змінити свої дані (змінити вибір третьої дисципліни, місце проведення іспиту, або внести зміни у документи, якщо були допущені помилки).

  • Сама ж основна сесія буде тривати впродовж 19 днів з 5 до 23 червня.

  • Реєстрація на додаткову сесію стартує 5 і закінчиться 12 червня. Зареєструватися на неї можуть лише ті абітурієнти, які пропустили минулу реєстрацію або безпосередньо іспит з поважних причин. Екзаменуватись вони будуть 11-24 липня.

  • Результати тесту буде опубліковано до 28 червня після основної сесії, і 29 липня — після додаткової.

 

 

Як готуватися?

      Журнал I.NURE вже не перший рік допомагає нашим абітурієнтам. За цей час накопичилося досить багато статей. Усі статті ви можете знайти на нашому сайті чи в телеграм-каналі за пошуком і навігацією, а в інстаграмі — за гайдами.

      Окрему увагу варто звернути на добірки «Готуємося до ЗНО та НМТ», «Абітурієнту і першокурснику», а також «Про перший серед кращих». Зараз же хочу виділити тільки ті статті, які можна вважати актуальними не менш ніж на 90 відсотків. З неактуального тільки дати — просимо їх ігнорувати, якщо стаття написана не 2023 року. 

  1. Особистий досвід і поради старшокурсників щодо складання тестів з окремих предметів. Перші дві статті написані для абітурієнтів саме 2023 року, тож якщо ти раптом досі їх не читав, то мерщій дізнаватися таємниці високого балу!
  1. Мотиваційний лист. Він є вимогою для вступу лише останні два роки, тому для багатьох вважається стресом. Години серфінгу інтернетом пропонуємо замінити п’ятьма хвилинами прочитання нашої статті:
  1. Відкинь свої хвилювання. Вважай НМТ легкою підготовкою до студентських сесій. Прочитай про принципи підготовки до іспиту й про особистий досвід бувалих студентів ХНУРЕ. Ми поганого не порадимо! 

       Пам’ятай, що НМТ — це лише маленький крок до університету твоєї мрії, а пізніше, — до справи всього життя, і ми віримо, що ти з легкістю його подолаєш!

 

Аліна Тельнова

 

 

 

Популярні статті

Читати далі