Назва моєї кафедри звучить заманливо та багатообіцяльне. Я студентка другого курсу ІТШІ в ХНУРЕ спробую розповісти про предмети, які тут вивчаються та дати деякі поради майбутнім студентам.

 

      Але спочатку, хочу вам нагадати яким спеціалістом можна стати, коли ви навчаєтеся на кафедрі штучного інтелекту (ШІ) в ХНУРЕ.
     Випускники кафедри працюють у таких галузях, як Data Engineering, Data Science, Big Data, Machine Learning, Deep Learning. Але, якщо вас цікавлять інші напрями, наприклад, веброзробка чи геймдев, ви також зможете скористатися базовими знаннями, що даються в університеті, аби довчитися до бажаного рівня самостійно і стати класним розробником.

 

 

      Отже, пропоную вам мій особистий топ предметів.

 

Топ предметів за два роки навчання:

  • Дискретна математика.
    По суті, це логіка, але виражена через математичні формули. Предмет цікавий і закладає базу для подальшого розвитку у напрямку штучного інтелекту.
  • Організація баз даних та знань.
    Цей предмет про основи роботи з даними. Працювати доведеться з Microsoft Access та мовою запитів SQL, але матеріал розповідається максимально наочно, тож надто складно не буде. На курсовому проєкті студент має можливість розробити особисту базу даних.
  • Функціональне програмування.
    Курс викладається на мові Scala та навчає працювати з великими даними.
  • Крос платформне програмування.
    Предмет викладається на прикладі мови Java, а головним проєктом наприкінці семестру є розробка власного месенджера.
  • Введення до штучного інтелекту.
    Ось тут дуже знадобиться пригадати дискретну математику: на курсі чекає розв'язання інтелектуальних задач за допомогою логічного програмування, а саме мови Visual Prolog.

      Окрім цих предметів, на 1-2 курсі викладаються такі предмети, як веброзробка, де вивчають HTML/CSS та Javascript, об'єктноорієнтоване програмування, що знайомить із С++, С#, .NET, та чисельні методи, що знайомлять із Matlab. 

 

 

      Звісно, без непрофільних предметів таких як філософія, українська мова та право, нікуди. Але про них можна прочитати у нашій статті «Непрофільні предмети в університеті: навіщо вони?».

 

Процес навчання

      На лекціях багато викладачів влаштовують невеликі інтерактиви та опитування, а на практичних не жалкують додаткових балів для активних студентів. Якщо є потреба у додаткових знаннях, то можна отримати відповіді на питання, що не стосуються програми курсу, будь-який викладач чи викладачка докладе максимум зусиль, аби допомогти. До речі, деякі з викладачів не набагато старші за студентів, але це зовсім не означає, що вони ставляться до своїх дисциплін несерйозно. 

Поради:

  • Банально, але досі дієво: слухайте лекції з профільних предметів, навіть загальних. Ця інформація стане базою для знань зі спеціальності та забезпечить найбільше розуміння, а також допоможе на іспитах.
  • Вийти на стипендію на потоці ІТШІ (Інформаційні технології штучного інтелекту) — нелегко, адже у нашому стипендіальному рейтингу ще два потоки. Корисно буде заробити додаткові бали за участь у конференціях, активностях університету або посаду старости, профорга чи сенатора. Читайте нашу статтю «Студентські активності і додаткові бали».
  • Розраховуйте на те, що деякі речі доведеться довчити самостійно. Більшість викладачів розміщує на платформі для дистанційного навчання усі матеріали курсу, аби студентам було зручно ними користуватися у будь-який час.
  • Також не соромтеся звертатися з питаннями безпосередньо до викладачів.

      Отже, за назвою кафедри ШІ ховаються складні дисципліни, старанне навчання та великі обсяги інформації. Але якщо вас справді цікавить напрям штучного інтелекту, усі зусилля цього варті. Тим паче, що на 3-4 курсах нас чекають не менш цікаві та пов’язані зі спеціальністю дисципліни.

Успіху в навчанні!
Анна Стрелкова

 

Популярні статті

Читати далі