Що таке студентські активності, додаткові бали і як це може бути корисним для студента? 

 

      Університет створений далеко не лише для навчання. У його стінах з'являється чудова нагода не лише спробувати себе у «купі» різних занять на кшталт співів, танців, фільмування, журналістики, написання наукових праць, участі в органах самоврядування, а ще й отримати за це бонуси у вигляді додаткових балів. І якщо очевидно, що розвиватися в різних напрямках дуже корисно, то ось процес отримання додаткових балів зрозумілий не кожному.

 


Додаткові бали та як вони формуються

      Згадаймо, що наш підсумковий семестровий бал складається з двох частин: 90% за академічні заслуги, тобто оцінки, та 10% за активність поза заняттями та наукову діяльність. Своєю чергою, ці 10% (10 балів загального рейтингу) виходять із перерахунку 40 додаткових балів, які отримують підсумовуванням балів за кожну активність окремо. Це було зроблено спеціально, щоб упросити розподіл балів за активності, адже погодьтеся, простіше позначити кожну по 5, 10 та 15, а потім підсумувати та поділити на 4, ніж давати їм по 0.075, 1.225 балів тощо.

      Таблицю із вказівками, за що та скільки нараховують додаткові бали можна знайти на офіційному сайті: ХНУРЕ -> Студентам ->Стипендіальний рейтинг, документ «Положення про стипендіальне забезпечення ХНУРЕ», починаючи зі сторінки 12.

 

Творчі колективи

      Їх у ХНУРЕ чимало, але загалом можна розділити на «Студентський клуб» та «Студентські ЗМІ». За участь у творчих колективах дають від 10 до 15 дод. балів, але якщо при цьому ще брати участь в університетських, міських та міжнародних заходах та конкурсах, можна отримати понад 100 балів, хоч і врахують із них лише законних 40.

      Студентський клуб — це творче об'єднання університету, де є можливість приєднатися до хору, театру, циркового колективу чи танців багатьох напрямків — від бальних до кількох видів сучасних. Про те, як туди потрапити, коли й куди приходити, можна дізнатися в залаштунковій кімнаті актового залу — третій поверх головного корпусу, праворуч від актового залу, перший коридор ліворуч, і в ньому найперші двері, що примикають до актової зали. Там стоїть фортепіано, на якому, до речі, може пограти будь-хто, і є двері з табличкою «Завідувач студентського клубу». Якщо нікого не буде на місці — спробуйте прийти іншим часом, і вам обов'язково все розкажуть.

      Студентські ЗМІ — це студентський журнал I-NURE та телебачення NURE TV у вигляді каналу на YouTube, а колись ще було і радіо.

      Не треба бути спеціалістом своєї справи, можна навіть взагалі не мати навичок, головне — бажання, а далі всьому поступово можна навчитися. В журнал I-NURE (це, власне, те, на сторінці чого ви зараз знаходитесь) можна спробувати себе, як автор, якщо ви любите писати про все на світі. А якщо вам цікава тема студентського життя у ХНУРЕ, то на вас чекають як фотографа в команді Інстаграм журналу I-NURE.

      На NURE TV потрібні оператори, відеомонтажери, фотографи, тележурналісти, ведучі, сценаристи, дизайнери, PR-щики та SMM-щики.

      Усі подробиці можна дізнатися в інстаграм @i_nure та @nure_tv.

      Ви можете прийти до телецентру ХНУРЕ: аудиторія 107і-3. Потрібно лише натиснути дзвінок, та розповісти, навіщо прийшли.

  

Органи студентського самоврядування

      Саме завдяки органам студентського самоврядування (ОСС) в університеті відбувається велика кількість цікавих заходів, а життя студентів та комунікація з вищими органами стає набагато простішою. Основних органів у нас два, Сенат та Профком, докладніше про кожного можна прочитати у статтях «КОРОТКО ПРО СТУДЕНТСЬКИЙ СЕНАТ ХНУРЕ», «КОРОТКО ПРО СТУДЕНТСЬКУ ПРОФСПІЛКУ ХНУРЕ». За участь в ОСС дають від 15 до 40 дод. балів; старостам нараховується 30 додаткових балів; за волонтерство днями відкритих дверей та різних інших заходах університету нараховується по 5 дод. балів.

      Сенат займається комунікацією студентів та адміністрації, а також допомагає з вирішенням усіх, пов'язаних із універом проблем. Окрім цього, хлопці влаштовують кіновечори, невеликі музичні концерти, конкурси «MR&MRSNURE», ZIP-Quest та багато іншого. Можна стати як сенатором своєї групи, так і податись у сенат від свого факультету, для цього проводяться навіть реальні вибори.

      Завдання ж профкому полягає здебільшого у комунікації студентів та міста. Вони займаються оформленням пільгових карток громадського транспорту, влаштовують студентські заходи в нічних клубах, дають квитки на футбольні матчі, що проходять у місті. А також приймают участь у фінансовій допомозі студентам: реалізації ідей у ​​стінах універу, невеликої матеріальної допомоги, якщо виникають труднощі та нікому допомогти. Потрапити до лав профкому можна, ставши профоргом своєї групи, або стати Головою профкому свого факультету.

  

Спортивні секції

      Це річ, яку люблять одні та недолюблюють інші. Відвідування занять з фізкультури «обов'язково» - наприкінці року потрібно набрати 60% відвідувань для закриття предмета, інакше реальний шанс «вилетіти» з університету. Але для учасників студентського клубу є свої плюси —оскільки заняття з фізкультури проходять «за рахунок вільного часу студентів», цей вільний час можна провести й у студклубі, і тоді фізкультура «закривається» іншою активністю.

       У ХНУРЕ діють такі секції, як бадмінтон, баскетбол, боротьба, бокс, лижні перегони, важка атлетика, легка атлетика, футбол, волейбол, теніс, настільний теніс, східні єдиноборства, шахи та шашки, аеробіка, туризм, фехтувальна група та інші. За перемогу та участь у змаганнях дають від 10 до 40 дод. балів.

 

Наукова діяльність 

      Це безперечно сподобається любителям науки. За різні дії можна отримати від 4 до 40 балів, серед них: участь в олімпіадах та турнірах, конкурси наукових робіт, подання тез на конференції та участь у них, отримання патенту, стажування та навчання в рамках міжнародного співробітництва, написання наукових статей та просто виставкова діяльність. Щоб спробувати себе в науковій сфері, що цікавить, потрібно всього лише звернутися з таким запитом до свого викладача. 

      Як бачите, можливостей у ХНУРЕ багато. Брати участь у кількох творчих колективах, ОСС і одночасно займатися при цьому науковою діяльністю — обмежень немає, питання лише у наявності вільного часу.

      Отже, розвивайтеся багатосторонньо та обов'язково пробуйте щось нове!

 

Рита Казьміна

 

 

 

Популярні статті

Читати далі