Існує безліч мов програмування. Будь-який програміст-початківець хоч раз, але ставив собі запитання яку мову йому вчити першу. Розберімо переваги трьох дуже популярних мов програмування та постараємося визначити найкращу для новачка. 

 

Python

      Якщо ви шукаєте відносно просту МП (мову програмування) зі зрозумілим синтаксисом і мінімумом службових символів, що в принципі важливо, слід зупинитися на Python'і.

 

 

 

Переваги

  • Python відрізняється суворою вимогою до написання коду (вимагає відступу), що дуже важливо, оскільки мова вчить писати код організовано та красиво.
  • Синтаксис Python'a простий, що навіть початківець у ньому розбереться без проблем.
  • Python має широке застосування. Він може використовуватися для розробки різних програм та ігор. Також мова зручна для автоматизації, математичних обчислень, машинного навчання та багатьох інших речей.
  • Ще одним великим плюсом для Python'a є його сильне та велике ком'юніті. Цей аспект є дуже важливим при виборі МП, на що варто звернути  увагу.

 

JavaScript

      JavaScript — найпопулярніша МП на 2023 рік. ЇЇ синтаксис і читання вже будуть складнішими, ніж у Python'a. Тому людині, яка до цього зовсім не була знайома з програмуванням, стартувати з JS буде непросто.

 

 

 

Однак, якщо ви вже хоч трохи знаєтеся на кодингу, то JS — відмінний вибір. І ось чому:

  • Екосистема JS багатша, ніж у Python'a. Вона пропонує велику кількість середовищ розробки, редакторів коду, фреймворків і бібліотек. Це дає новачкові краще зрозуміти, як працює «доросле» програмування.
  • З використанням написаних на JS плагінів та скриптів впорається навіть недосвідчений програміст, оскільки спочатку ця МП замислювався як мова для дизайнерів.
  • Підтримка практично всіма браузерами. Якщо ви плануєте займатися веброзробкою, то JS тут поза конкуренцією.
  • Гнучкість мови дозволяє використовувати безліч різних шаблонів програмування, що також є її великим плюсом.

 

С++

      «Мова легенда» — так С++ називають багато програмістів. Справді, ця МП пройшла, напевно, найдовший шлях з усіх мов і досі залишається популярною і має попит. Хоча мова досить складна для новачка, але якщо ви хочете вивчити МП, за допомогою якої зможете писати програми будь-якої складності, ваш вибір — C++.

 

 

 

Переваги:

  • Вона швидка. Швидкість виконання коду — мабуть, головний аргумент на користь того, чому C++ був, є і буде потрібний. Саме тому ця МП найчастіше використовується для розв'язання різних завдань на олімпіадах.
  • C++ має колосальну спільноту програмістів, які постійно діляться досвідом і допомагають новачкам.
  • Наявність величезної кількості наукової літератури, що полегшує вивчення С++ і буде дуже корисним для початківця.
  • Універсальність та кросплатформність.

     

      На жаль, немає чітких інструкцій щодо вибору першої МП. Це питання максимально суб'єктивне і кожен має визначатися самостійно, виходячи зі своїх потреб та переваг. Ми лише коротко розібрали деякі переваги цих мов, які можуть допомогти вам зробити «правильний крок». Однак, точно можна сказати, що, вибираючи будь-яку МП і старанно її вивчаючи, ви не пошкодуєте про витрачений час і отриманий досвід.

      Хай там як, базові поняття та побудова базових алгоритмів можна вивчати будь-якою мовою. А потім, у вас завжди буде можливість спробувати все МП і зробити свій ніким не нав'язаний, заснований на особистому досвіді вибір.

 

Олег Топорков

 

Популярні статті

Читати далі