Що означає «системне мислення», у чому його переваги для студентів і як його розвивати? 

  

      Системне мислення — тип мислення, за якого людина здатна сприймати навколишній світ як сукупність систем, пов'язаних між собою певним чином. Протилежним типом є предметне мислення, у цьому разі зв'язки не враховуються, а отже, розуміння будови будь-якого об'єкта спотворюється. Системою може бути все, що завгодно: від комп'ютера до нашого організму.

 

 

 

      На жаль, системне мислення не формується при народженні, його потрібно розвивати. Але навіщо?

 

Помічник студентів технічних спеціальностей

- багато студентів стикаються з вивченням об'єктноорієнтованого програмування. Буквально на перших лекціях викладачі наводять приклад, як будь-який предмет із повсякденного життя можна записати у вигляді класу, що має свої властивості та методи;

- на дисципліні «Бази даних» вчать, як визначати зв'язки між об'єктами, а маючи системне мислення, це не складе труднощів;

- студентів навчають системному аналізу: із системним мисленням проєктувати інформаційні системи й малювати безліч схем, що описують їх, буде простіше.

 

 

Бачу мету — йду до неї

      Системний підхід може призвести до ефективнішого досягнення поставлених цілей (якщо вони здійсненні, звісно). Простіше сформувати алгоритм дій, які приведуть до бажаного.

 

Продуктивне спілкування

      Будь-який колектив — це система. Тому, вловлюючи зв'язки в ньому, можна знайти підхід до абсолютно різних людей. Навичка, корисна не тільки в роботі, а й у повсякденному житті.

 

Розпізнавання брехні

Це стосується не тільки реального спілкування, а й контенту в ЗМІ. Під час обману легко упустити якусь деталь, виявити яку людині з системним мисленням буде простіше.

 

Немає складних завдань

      Використовуючи системне мислення, складне завдання можна розглянути як систему з маленьких, але простих завдань, вирішення яких потребуватиме менше зусиль.

 

 

 

      Перераховане вище — лише частина переваг системного мислення.

 

Сприяти його розвитку можна такими методами:

- Розв'язування завдань і головоломок, читання літератури — матеріалів із системного мислення чимало, крім завдань можна використовувати розвивальні настільні ігри.

- Без стереотипів.
   Вони — вороги системного мислення, що змінюють реальне уявлення про речі.

- Вивчення систем навколо.
      Бачите щось цікаве? Спробуйте уявити цей об'єкт у вигляді системи, краще навіть намалювати його  схематично, розділяючи на складові.

 

      Однак, найголовніший вибір — це освітня програма «Системний аналіз» спеціальності 124 – «Системний аналіз» у ХНУРЕ.

      Логічно, що в системного аналітика з великою ймовірністю буде розвинене системне мислення.

 

Прядка Дар'я

 

Популярні статті

Читати далі