Тебе приваблює магія відтворення кольору в поліграфії, WEB-дизайн, комп’ютерна графіка та, взагалі, ти творча людина? Тоді, дізнайся про дещо цікаво із навчання за спеціальністю 186 – Видавництво та поліграфія у ХНУРЕ.

 

Хто вони, спеціалісти видавничо-поліграфічної справи?

      Творча спеціальність у технічному виші? Так. Усі знають, що ХНУРЕ — технічний виш, але не всім відомо, що він може надати висококласне навчання для майбутніх дизайнерів друкованої та електронної продукції, спеціальністю, що має попит в наш час.

      Кафедра медіасистем і технологій готує таких спеціалістів видавничо-поліграфічної справи, які можуть зрозуміти за видрукованою картинкою, яка машина це зробила, зварити навіть клей, та розробити такий дизайн книжки, що купувати її будуть, хоча б тому, що вона красива. 

 

 Що ми розуміємо під словом «дизайн»?

      Дизайн, якщо розглядати його як мистецтво оформлення елементів простору, що оточує нас, досить популярний та має попит.  Ми бачимо його щодня, і без нього життя було б занадто сірим.

      Дизайн — це рекламні плакати в метро, оформлення сайтів в інтернеті, обкладинки книжок і сторінки журналів — і це тільки мала його частина. Фахівців, які мають володіти мистецтвом графічного дизайну, і навчають у ХНУРЕ на кафедра «Медіасистеми та технології».

 

 

 

 ВПС — це моя спеціальність

      Взагалі, творчий процес — це доволі цікава річ, і деколи він подобається навіть більше, ніж отриманий у підсумку результат.  Можу сказати це абсолютно впевнено, бо ВПС — це моя спеціальність, і у творчість я вже встигла зануритися з головою. Наприклад, одним із найцікавіших завдань за час навчання була курсова робота. І уявіть, нам з одногрупниками подобалося виконувати курсову. Коли таке було у студентів?

 

 

 

 

      Одним із завдань був редизайн будь-якого друкованого видання, чи то книжка, чи то журнал.  Зізнаюсь чесно, нехай роботи й було багато, але вона була захопливою.

  • Потрібно було придумати саму ідею майбутнього видання.
  • Уявити, який вигляд майбутнє видання матиме надруковане.
  • Підібрати варіанти оформлення: і розвороти, і обкладинку.
  • При цьому необхідно було враховувати не тільки свої смаки та вподобання, а й інтереси можливого покупця. А це вже ускладнює завдання.
  • До того ж треба було врахувати не тільки красу, а й зручність використання майбутнього видання.

 

 

      Здавалося б, ну про яку зручність ідеться, якщо ми говоримо про журнал? Просто стопка кольорових папірців. А ось не все так просто:

  • підбір шрифтів максимально легких для читання;
  • підбір колірної гами, щоб вона не стомлювала очі, і мала оригінальний і привабливий вигляд;
  • компонування тексту та ілюстрацій на аркуші — ця частина роботи була найскладнішою.

      І якщо порівнювати нашу спеціальність з іншими, то далеко не факт, що написати код для програми, що працює буде складніше, ніж створити один єдиний грамотно оформлений плакат.

 

 

 

      При створенні подібної продукції, зазвичай використовується певний набір програм — втім, як і в будь-якій іншій роботі. Для ілюстративної частини (наприклад, для обкладинки, картинок або інших декоративних деталей) найчастіше застосовують Adobe Photoshop і Illustrator — залежно від того, яка графіка потрібна — векторна або растрова. Для компонування тексту найчастіше використовується Adobe InDesign - дуже добре підходить для верстки та має високу популярність.

 

 

 

      Загалом, творчий процес — це один з найзахопливіших моментів в житті, з якими мені доводилося стикатися. Нехай моя думка може здатися дещо суб'єктивною, але як до людини, яка знає, про що говорить, до неї корисно прислухатися.

 

Олена Тараненко

 

Популярні статті

Читати далі