В наш час складно знайти людей, які недооцінюють роль англійської мови у житті. Однак, на жаль, рівень викладання іноземних мов у звичайних школах досить залишає бажати кращого. Тож як бути тим, хто планує складати іспит з англійської, але схаменулися і почали наполегливо її вивчати лише нещодавно?

      Друже, знаємо, що зараз настали непрості часи для навчання. Але ми не здаємося, і намагатимемося вчитися. 

      Одразу зазначимо, що англійська дуже важлива для програмістів та й не тільки.
По-перше, це невіддільна частина навчання в IT просторі. Вивчати програмування значно легше, знаючи англійську, як на інтуїтивному рівні, так і говорячи про розуміння оригінальної навчальної літератури, яка є найбільш корисною і пізнавальною для студентів. По-друге, знання англійської є важливим критерієм при працевлаштуванні та буде значною перевагою на вашу користь, якщо на посаду буде декілька кандидатів.Тож у будь-якому випадку краще почати вивчати англійську прямо зараз, якщо ви ще цього не зробили.
 

 

      Вивчити англійську за один рік неможливо, але можливо удосконалити рівень знань. Характерно, що чим вище рівень англійської, тим складніше і довше його підвищувати. В мережі існує безліч тестів на визначення рівня. Перший рівень для студента - це B1-B2. Як правило, ті, хто вивчав у школі англійську і робив хоча б деякі завдання за підручником як мінімум мають рівень А2. Звісно, з таким рівнем вже можна починати спілкуватися, скласти який-небудь іспит - нереально, але якщо наполегливо працювати й хоч якось розвивати свій скіл кожного дня, то є всі шанси підняти свій рівень. Також рівень англійської можна підтвердити міжнародними тестами. Докладніше про них у статті «Такі схожі IELTS й TOEFL?».

      Що ж робити, щоб гідно скласти іспит, якщо виникне така потреба? Умовно, таку експрес-підготовку можна поділити на чотири частини: вивчення лексики, практика та впровадження англійської у повсякденне життя.

 

1. Лексика

      Перша порада: одразу після прочитання цієї статті завантаж лексичний мінімум. Він складається з 2500 слів, знайти його можна у вільному доступі в інтернеті, особливо зручно вчити слова на платформі Quizlet. Також саме час згадати про список неправильних дієслів, адже повторення не буває зайвим.

       На жаль, лише лексичним мінімумом обійтися досить важко: особисто мені допомогли посібники «Get 200!» та«Oxfordexamtrainer» (існує видання для рівня B1 і B2).  Свого часу вони стали справжнім «мастхевом»: тут ви знайдете слова, сортовані за певними темами; вправи для їх засвоєння; вправи, дещо схожі на формат ЗНО, а отже, ще й чудова практика! До, речі, стосовно неї.

 

 

2. Практика

      Найбільш дієвою є підготовка до іспитів за тестами минулих років. Окрім цього, є спеціалізовані тестові зошити видавництв «Літера» і «Підручники та посібники»: щороку публікуються нові видання, згідно з досвідом минулих років. На етапі практичних завдань у розділі «Use of English» ви обов’язково зустрінетеся з проблемою граматики. Паралельно слід вчити правила: часи, артиклі, фразові дієслова, використання інфінітива/герундія, стійкі вирази й умовні речення. Але все ж таки, без практичного засвоєння, правила навряд чи допоможуть.

 

 

3. Повсякденне життя

      Ці поради ви стовідсотково чули вже мільйон разів: читайте англомовну літературу, слухайте іноземну музику, дивіться фільми англійською, спостерігайте за англомовними блогерами, змініть мову свої гаджетів. У нашому журналі вже був ряд статей про англійську мову, у яких ви можете прочитати детальніше про безліч способів. Ви можете знайти статті про:

  • Лайфхаки вивчення англійської, які будуть корисні абсолютно усім, зокрема абітурієнтам:

«Самостійне ефективне вивчення англійської мови»;

«7 порад як прокачати англійську за місяць»;

«5 способів вивчення англійської».

  • Онлайн-ресурси, які обов’язково стануть вам у пригоді при підготовці:

«Англійська без страждань: де шукати онлайн-курси»;

«Медіаресурси. Англійська мова».

  • Способи, які допоможуть вам не тільки краще говорити, а й сприймати на слух — listening:

«Руйнуємо мовний бар’єр»;

«Вивчення іноземної за фільмами»;

«Як почати говорити англійською».

  • Курси, які допоможуть вдосконалити англійську та отримати практичні навички в програмуванні, і не тільки (якщо ваш рівень англійської дозволяє не перейматися про іспити, то це однозначно варте вашої уваги):

«10 англомовних онлайн-платформ, які навчать вас програмувати»;

«Coursera: список цікавих курсів».

Бажаю успішних іспитів!

Аліна Тельнова

 

 

 

 

 

 

Популярні статті

Читати далі