Як зрозуміти скільки часу необхідно для вивчення тем та їх опрацювання? І як взагалі готуватися до НМТ? В цій статті знайдете добірку корисних ресурсів та порад для абітурієнтів.

 

      Перш ніж розпочати крок за кроком опановувати етапи алгоритму підготовки до НМТ, необхідно мати на увазі, що найголовніше — це систематичність. Тобто ми маємо розуміти що саме, як і в якому порядку треба робити. Отож для зручності пропоную розбити весь цикл підготовки на кілька кроків.

 

Крок 1: Оцінюємо власні потреби

      На цьому етапі ми, так би мовити, закладаємо основу усієї нашої підготовки.

  • По-перше, потрібно ознайомитися з особливостями проведення НМТ http://i.nure.ua/student/1979-abiturient-2024-shcho-potribno-znati-pro-nmt й обрати четвертий предмет, який ви складатимете.

  • По-друге, необхідно придивитися до програми з обраної, а також з основних дисциплін, серед яких математика, українська мова та історія України — це допоможе зрозуміти обсяг майбутньої роботи.

  • По-третє, щоб зрозуміти свої слабкі сторони варто пройти демонстраційні варіанти тестів НМТ, що розміщені на сайті Всеукраїнської школи онлайн https://lms.e-school.net.ua/course_category/11-klas/.

      Підсумувавши всю отриману інформацію ви зрозумієте, скільки часу вам необхідно для вивчення, які теми слід опрацювати уважніше, а головне — яку форму підготовки слід обрати (про це, до речі в нас є окрема стаття http://i.nure.ua/student/1556-plyusi-ta-minusi-riznikh-form-pidgotovki-do-zno).

Крок 2: Розподіляємо свій час

      У цьому році вступникам потрібно складати аж 4 предмети, тож дуже важливо правильно розподілити час і розпланувати свою підготовку. У цьому вам допоможуть такі поради:

  • Приділяйте більше уваги тим предметам і темам, які знаєте гірше.

      Не має сенсу у тому, щоб постійно зубрити математику, якщо ви й так добре її знаєте. І навпаки — краще посидіти, приміром, над умовною історією, якщо не дуже з нею ладнаєте.

 

  • Пам'ятайте про важливість якісного відпочинку.

      Не варто відсувати на кращі часи спілкування з друзями, прогулянки на свіжому повітрі, хобі й повноцінний сон — основи вашого фізичного і ментального здоров'я.

 

  • Користуйтеся формулою 30% теорії + 70% практики.

      Щоб досягти якісного результату на НМТ потрібно не лише мати знання, але й вміти ними користуватися. Тож приблизно третина часу усієї підготовки має йти на опрацювання матеріалу, а все інше — на безпосереднє вирішення типових тестів і задач.

 

  • Складіть план підготовки та неухильно його дотримуйтеся.

      Так, це важко, але тільки так ви зможете щось вивчити. Отже:

  • Увімкніть нагадування на телефоні.

  • Складіть список задач, де ставитимете «галочки» біля кожного виконаного завдання.

  • Оточіть себе тим, що мотивує вас готуватися — зробіть все можливе, щоб дисциплінувати себе.

 

 

Крок 3: Вивчаємо і тренуємося

      Коли вже все детально розплановано і підготовчий етап позаду, саме час братися до опрацювання матеріалу. Для цього дуже корисними будуть такі ресурси:

 

  • Сайт «zno.osvita.ua»

       https://zno.osvita.ua/

      Такий собі «мастхев» серед вступників. Тут зібрано усі тести ЗНО за минулі роки, демонстраційні варіанти та тренувальні тести у форматі НМТ.

 

  • Сайт «Історія України в історіях»

https://ed-era.com/projects/znohistory/#rec90432393

На цьому сайті зібрано майже все, що потрібно для підготовки до НМТ з історії України — короткий виклад матеріалу за темами, цікаві та дотепні відеопояснення, необхідні візуальні джерела і, звичайно ж, тести.

 

  • Сайт «Шлях до математики»

https://waytomathematics.blogspot.com/p/zno.html?m=1

      Велика база тогорічний тестів ЗНО з математики, зібраних за темами, з відповідями й короткими поясненнями.

 

  • YouTube-канал «iLearn»

https://youtube.com/@iLearnUA?si=S40HiuKQRpN5C5-D

      Цей канал стане чудовим теоретичним доповненням до підготовки. Щотижня тут відбуваються вебінари з основних предметів НМТ, також є велика кількість навчальних відео з минулих років.

 

  • YouTube-канал «на всі двісті»

https://youtube.com/@navsi200?si=PDsgrlfugDVoug7T

      Тут ви знайдете велику кількість відеороликів з підготовки до ЗНО/НМТ української мови та української літератури. Матеріал викладено дуже доступно і зрозуміло, до того ж на каналі можна знайти тренувальні відео і додаткові корисні ресурси.

 

  • YouTube-канал «Математика для своїх»сумлінними

https://youtube.com/@maths.for.homies?si=X82WY96tFBCc_ocT

      На цьому каналі містяться відео, які допоможуть вам зрозуміти складні теми та навчать розв’язувати як легкі, так і непрості математичні завдання.

 

 

      Сподіваємося ця стаття допомогла вам зрозуміти, як організувати підготовку до НМТ, і допоможе здобути успіх на цьому важливому іспиті. Будьте, вірте у свої сили й тоді обов'язково досягнете найкращих результатів.

 

Успіхів і натхнення!

Василина Яблонь

 

Популярні статті

Читати далі