Помічали, як пожвавлюється оточення, коли дізнаються, що ви маєте відношення до IT? Адже навколо професії «програміст» склалось багато стереотипів. Деякі з них не тільки не відповідають реальності, але й суперечать здоровому глузду. Як же уявляють собі айтішника люди, далекі від комп’ютерних справ? 

 

 

Портрет програміста, складений користувачами:

  1. Tech-уніформа

     Судячи з світлин, якими супроводжують тексти про айтішників, багато користувачів упевнені, що не існує програміста без худі (зазвичай чорного кольору). Попри те, якої статі розробник (хлопець чи дівчина) та яка пора року на вулиці, все одно він /вона пише код виключно в худі (єдиною альтернативою такому одягу виступає футболка, зрідка розтягнута майка). Причому капюшон під час роботи обов'язково повинен бути вдягнений на голову.

 

 

 

     Можна посміхнутися, але щось таки у цьому є. З вірогідністю в 98% в гардеробі кожного студента-айтішника знайдеться худі (та мабуть, і не одне). Тож запам’ятай: щоб виглядати, як крутезний програміст, сідаючи за комп’ютер, вдягай толстовку)

 

  1. Типовий образ програміста

     Зазвичай в уявлені  користувачів розробник це такий собі трохи пом’ятий чолов’яга з втомленими очима та в окулярах. На його голові зачіска: «я тільки що прокинувся». Його обличчя прикрашає вже не борідка, але не те щоб і справжня борода. В будь-якому випадку майже ні в кого слово «програміст» чомусь не асоціюється з білявкою в романтичній сукні. А насправді як? Серед твоїх одногрупників багато білявок?

 

 

  1. Де та як працює програміст?

     Звісно, деякі розробники сидять в душному офісі (це частково відповідає дійсності техніка підігріває повітря в кімнаті настільки, що влітку там стає доволі спекотно). Але справжні програмісти це одинаки і працюють вони вночі. Написати складний код можна тільки в темряві, до того ж треба при цьому виглядати, як ніндзя. Тому, приступаючи до роботи, програмісти вдягають протисонцеві окуляри, рукавички. А щоб зовсім залякати комп’ютер, закривають обличчя маскою. Далеко від дійсності, але, погодьтесь, виглядає це круто (чи смішно?).

 

 

  1. Людина-код

     Програмісти відірвані від реальності. Вони не морочать голову над тим, що вдягнути та поїсти, бо завжди думають про роботу. Харчуються вони напівфабрикатами й носять майки та худі, в плямах від кави. Розробники більше спілкуються з машинами, чим з людьми, і поступово настільки занурюються у світ комп’ютерів, що перетворюються на «людину 010101011», тому в натовпі їх завжди можна відрізнити від звичайних обивателів. А ти здатний з одного погляду впізнати свого колегу? То може це й не вигадки?

 

 

 Та це ще не все:

  • Як тільки хтось стає програмістом, то перетворюється в соціофоба, який бажає відгородитися від усього світу.
  • Програмісти не мають хобі (тому що людина, яка приборкала штучний інтелект, втрачає інтерес до інших сфер життя).
  • Кожен розробник потенційний хакер, який при бажанні за пару хвилин зламає будь-яку систему безпеки навіть з калькулятора.
  • Програмісти–математичні генії та універсальні майстри. Кожен з них однаково добре напише код з нуля, відремонтує цифровий гаджет та побутову техніку (тому, агов друзі та сусіди, мерщій несіть свої зламані телефони та мікрохвильовки).
  • А головне айтішники мільйонери!

     Ну як, впізнали себе? Ні. То може хоч посміхнулися. Чи потрібно розвіювати ці міфи? Не марнуймо часу. Так, професія  накладає відбиток на людину, але насправді ми веселі, розумні, доброзичливі, ну і, звісно багаті (або обов’язково такими станемо).

 Дар'я Кутана

Популярні статті

Читати далі