Він – мультимільярдер та бізнесмен, володіє такими гігантами як Tesla та SpaceX, майже щодня з’являється в новинах. Одного дня він втрачає мільярди доларів, іншого – отримує вдвічі більше. Як йому це вдається? 

 

УСПІХ ЗА УСПІХОМ

Ілон створив за весь час безліч успішних стартапів, які працюють і зараз. І це від проекту PayPal, що є зараз однією з найпоширеніших міжнародних платіжних систем до гігантської компанії SpaceX, яка зараз займається побудовою Starship – багаторазової транспортної системи, призначеної для перевезення екіпажу та вантажів на навколоземну орбіту (пояснення з сайту SpaceX), та супутниковою мережею інтернет – Starlink. Володіння акціями подібних компаній, вдалий запуск та розвиток, стійке їх положення на ринку роблять Маска успішною особою в сфері бізнесу та інвестицій. За останній рік йому вдалося збільшити свої статки з 24.6 до 151 мільярду доларів та зайняти другу позицію зі списку найбагатших людей світу за версією Forbes.

 

 

АВТОРИТЕТ

Успіх формує авторитет та посилює вплив. Таким чином, кожна його дія чи рішення так чи інакше впливає на сферу бізнесу. Його профіль формує довіру до компанії Tesla, що змушує інвесторів купувати її акції. Так, за останній рік акції компанії зросли на 300% (Джерело: Forbes), що пішло їм на користь. Це ж можна віднести і до компаній чи продуктів, про які Ілон говорить чи пише.

 

 

Так, наприклад, позитивні відгуки про месенджер Signal змусили акції компанії Signal Advance зрости на 1100% всього за два дні, хоча це була компанія, що ніякого відношення до месенджера не має (Джерело: CNBC). На цьому тлі бізнесмени можуть заробити мільйони всього за день, або ж навпаки – втратити.

 

ТВІТТЕР

Більшість заяв, які Маск робить щодо компаній та бізнесу він транслює через свій акаунт у Twitter. Так, твіт про заклик до переїзду до Браунсвіллу сприяв там кількості запитів на нерухомість, твіт щодо трансляції в Clubhouse та в цілому пости про дану соціальну мережу сприяли величезному притоку нових користувачів та інвестицій. І знову, Clubhouse Media Group, акції якої зросли більш ніж на 100%, не мала жодного відношення до соціальної мережі (Джерело: Forbes).

 

 

А твіт, де Маск заявив, що акції Tesla переоцінені, обвалив їх вартість більш ніж на 10%. Через подібні заяви на Ілона часто подають заяви до суду інвестори. Більше саме про його акаунт Twitter можна прочитати в статті Ілон Маск і його Твіттер.

 

КРИПТОВАЛЮТА 

На тлі того, що криптовалюта перебуває зараз в досить нестабільному стані та має великий вплив на бізнес, тут також не обійшлось без Ілона. На початку року він заявив, що компанія Tesla інвестувала в Bitcoin півтора мільярда доларів, що водночас збільшило вартість даної валюти понад на 60%.

 

 

Автогіганту вдалося заробити лише на одній інвестиції близько мільярду доларів. Пізніше, Маск заявив, що автомобілі можна буде купувати за Bitcoin та отримані кошти будуть зберігатися в криптовалюті, не переводячись в долари.

Знову, повертаючись до Twitter, після першоквітневого твіту про те, що криптовалюту Dogecoin відправлять на місяць за допомогою космічного корабля компанії SpaceX, вона зросла на 20% лише за пів години.

Щодня інвестори отримують чи втрачають мільйони доларів лише завдяки словам та діям однієї людини. Людини, що посідає другу стрічку серед найбагатших людей світу. Тому, як мільярдер впливає на бізнес вже дали назву – ефект Маска. І хоча нікому невідомо, втратять вони гроші завтра або отримають, бізнесмени продовжують до нього прислухатися.

 

Автор: Марк Харланов

Популярні статті

Читати далі