Переконана, що в кожного студента вже промайнули такі думки: «От з нового року почну все з чистого листа, буду навчатися так, аби зробити цей рік кращим за попередній». Проте залишається питання, яку саме мову програмування вчити, яка зараз та в найближчі роки буде популярною. Розглянемо ці питання.

 

      Основними напрямами в ІТ вважаються web-розробка, мобільна розробка, desktop-розробка, GameDev та embedded. Тож спочатку необхідно визначитись, що більше до душі й вже тоді обирати мову програмування.

 

Статистика за 2022 рік з сайту dou.ua

 

Рейтинг мов програмування на GitHub

 

Web-розробка

      Web-розробка поділяється на frontend та backend розробки. Для тих, хто хоче займатись backend розробкою у 2023, підійде C#, Java або Python. Python, порівняно з C# та Java, вважається легшим в освоєнні. C# та Java досить схожі у синтаксисі та на них необхідно витратити більше часу, аніж на Python, аби стати гарним фахівцем. До речі, C# був створений компанією Microsoft для програмних продуктів саме під цю операційну систему. Щодо PHP, то це легка у вивченні мова, на якій написано понад 75% всіх сайтів, проте нових проєктів на PHP створюється все менше і менше. Отже, у 2023 вчити PHP сенсу немає.

      Тим, хто прагне стати frontend розробниками, варто почати вчити JavaScript та/або TypeScript. JavaScript є досить простим в опануванні, досить стабільним та поширеним. Щодо TypeScript, то ця мова з’явилась відносно недавно, проте за останні роки набирає своєї популярності та входить в топ перспективних мов програмування.

 

Мобільна розробка

      Мобільна розробка поділяється на розробку під Android та IOS. Для того, аби стати Android розробником в новому році, доцільно звернути увагу на таку мову програмування, як Kotlin. Він є не найскладнішою мовою у вивченні. В останні роки набирає обертів та стає більш і більш популярним. Для тих, хто хоче працювати у якості IOS розробника, великого вибору немає і їм необхідно вчити Swift. Swift був спеціально розроблений відомою компанією Apple саме для розробки застосунків під iOS та macOS. Найцікавіше те, що він був створений не на основі якоїсь однієї мови, а на декількох різних, таких як: Objective-C, Haskell, Python, C# та інші.

 

Desktop-розробка

      Desktop-розробка поділяється на розробку під Windows, MacOS та Linux. Аби займатись розробкою десктопних застосунків під Windows чи Linux, варто звернути увагу на такі мови програмування, як Java, C#, С++ та Go. Як вже зазначалось, для розробки під MacOS ідеально підходить Swift.
Ви знали, що Java була створена випадковим чином та її першою назвою була Oak («Дуб»)? Проте через  існування мови з такою ж назвою Oak її було перейменовано на Java на честь марки кави. Тому на офіційній емблемі зображено чашку з гарячою кавою. Для гарного володіння цими мовами необхідно витратити багатенько часу та сил, проте можна отримати непоганий фідбек у вигляді заробітної плати у майбутньому. До речі, Go був розроблений великою компанією Google для створення в першу чергу програм Google. Проте фахівці сфери ІТ не радять вивчати Go, як першу мову.

 

GameDev

      Написання «складних» ігор в основному відбувається на движках (game engine відповідає за всю технічну сторону, дозволяє полегшити розробку гри шляхом уніфікації та систематизації її внутрішньої структури). Найпопулярнішими вважаються Unity та Unreal. Для Unity розробника необхідний C#, а для Unreal — С++.

 

Embedded

      Для того аби стати embedded розробником, доцільно вивчати С та С++. Ці мови вже давно на ринку вважаються стабільними, проте найбільшим недоліком є те, що вони складні для вивчення, а особливо як першої мови програмування.

 

      Всі вищенаведені рекомендації є лише суб’єктивною думкою, основаною на статистиці та аналізу думок експертів сфери ІТ. Тому головною порадою для Вас — це вчіть лише те, що подобається саме Вам, а не щось тільки тому, що воно популярне.

Якщо Вас зацікавила ця тема та хочете більше в ній розібратись, то пропоную наступні статті:
https://dou.ua/lenta/articles/language-rating-2022/

https://www.devjobsscanner.com/blog/top-8-most-demanded-languages-in-2022/.

Успіхів у 2023!

Пашньова Анастасія

 

 

Популярні статті

Читати далі