Хто така Алергія? Що робити, якщо вона несподівано заявилася у гості? 

 

      Неможливо повноцінно насолоджуватися природою влітку, якщо ти схильний, як говорять медики, до полінозу. А наші бабусі називають цю недугу сінною лихоманкою. Загалом, поговоримо про методи дослідження і боротьби з сезонною алергією.

 

Що це таке?

      Поліноз — сезонне захворювання, яке проявляється алергічною реакцією на пилок рослин, що цвітуть в певний сезон.

      Виявляється, що алергія — це усього лише надмірна реакція організму на нешкідливі речовини, які імунна система помилково вважає потенційно небезпечними. В результаті гістамін (біологічна активна речовина, яка існує в тілі людини) виробляється у відповідь на алерген, що призводить до виникнення симптомів алергії.

 

 

Симптоми

      Якщо у вас з'явився сухий кашель, нежить і чхання, то це не обов'язково, що почалося застуда або вірусна інфекція. При цьому ви ще можете відчувати дискомфорт при диханні, біль і сухість в горлі. А на завершення «усіх радощів» може з'явитися висип і кропив'янка, різь в очах, набряк м'яких тканин.

      Ці симптоми легко можна сплутати з симптомами ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція), проте застуда може супроводжуватися температурою, червоним горлом і так далі, що при алергії дуже малоймовірно.

 

Діагностика

      Перш ніж остаточно і безповоротно ставити собі діагноз, проконсультуйтеся з лікарем. Існують різні лікарні й центри, що спеціалізуються на алергії і її ускладненнях. Виберіть будь-який день та відвідайте лікаря.

      Процес діагностування алергії досить простий. Він включає отримання детальної інформації про симптоми пацієнта, огляд, тести на шкірну реакцію або аналізи крові.

       Існує поширений і не найприємніший спосіб визначення алергенів за допомогою шкірних алергопроб. Шкірні проби проводяться тим хворим, які під час дослідження не знаходяться у стадії загострення. Процедура полягає в тому, що пацієнтові вводять під шкіру різні речовини, які потенційно можуть викликати алергічну реакцію. Після чого фахівці спостерігають за ефектом. Якщо з'являється набряклість, почервоніння, то роблять висновок про наявність і вираженість алергії.

 

Лікування і профілактика

      Поки що у світі не існує ліків, які б повністю і назавжди позбавили людину від алергії. Але не варто опускати руки! Існують способи полегшення стану. Лікування алергії полягає в припиненні або зменшенні контакту з алергеном, медикаментозному втручанні, імунотерапії (лікуванні за допомогою щеплень від алергії).

 

Прості поради для боротьби з сезонною алергією:

  • Почніть профілактичне лікування за місяць до періоду цвітіння;
  • Регулярно приймайте протиалергічні засоби в сезон алергії;
  • По можливості зміните регіон проживання під час періоду цвітіння, де рослини-алергени відсутні або цвітуть пізніше;
  • Не виходьте на вулицю без необхідності;
  • Надівайте захисну маску під час відвідування вулиці;
  • Уникайте місць, де ростуть «небезпечні» рослини;
  • Відразу стирайте одяг, в якому були на вулиці та приймайте душ;
  • Тримаєте вікна закритими або установіть дрібну москітну сітку;
  • Уникайте провітрювання у повітряну погоду;
  • Промивайте ніс сольовим розчином води;
  • Частіше приймайте душ.

 

      Не варто впадати у відчай, якщо ви схильні до сезонного полінозу. Краща зброя у боротьбі проти алергії — це дотримання певних правил поведінки на деякий сезонний час, який не буде триватимуть вічно. В першу чергу, ми самі повинні піклуватися про своє здоров'я, й у нас все обов'язково вийде.

  

Мирного неба й міцного здоров'я!

Марія Дузь

 

 

 

Популярні статті

Читати далі