Якою буває агресія, чому її треба виявляти?

 

      У психології вважається «агресія = активність». У перекладі з грецької, агресія — це «рух (до чогось)». Але який він може бути цей рух до цього чогось? 

      Агресія виникає, як відгук на злість та гнів. А злість, гнів — це просто емоції. Вони не можуть бути поганими чи добрими, правильними чи не правильними. Вони так само як здивування чи тривога, страх чи спокій, просто народжуються в нас, незалежно від нашого бажання.

  

Що таке злість

      Емоційне збудження, яке сигналізує про те, що з вами (або з тим, хто поряд) поводяться неправильно або ваші особисті кордони порушені, і є так звана злість. Коли ми в стресі, то злімося й водночас бажаємо подолати негативні емоції, але незабаром з’являється гнів. Злість і гнів — емоції, які сповіщають про загрозу і вимагають об’єднання усіх ресурсів організму. Наше тіло ніби готується до бою: важке дихання, червоні щоки, стиснуті кулаки. Це лише деякі зовнішні прояви, але це вже ознаки агресії, коли ми не тільки захищаємо власний простір, а часто вдираємося у чужий.

 

 

Злитися погано?

      З дитинства ми звикли, що негативні емоції — це погано. Не можна засмучуватися, не можна злитися, не можна сумувати тощо, бо «буде боліти голова». Звісно, що будь-які прояви агресії рішуче засуджувалися, вони деструктивні, їх треба пригнічувати. Психологи переконані, що «стримуючи злість у дитинстві, ми виростаємо поступливими конформістами», які не можуть досягти значних успіхів ні в науці, ні в бізнесі.

      Ось так й виникає внутрішній конфлікт особистості: образа на зовнішній світ не зникає, проте проявляти її не можна. Тоді людина може піти двома шляхами: гніватися постійно на себе або стати пасивно-агресивною. Трохи поговоримо про обидва випадки.

 

 

Аутоагресія: спалення себе власним гнівом

      Аутоагресія — це захисний механізм психіки, який переміщує негативні емоції з одного об’єкта, який є небезпечним на більш безпечний. Наприклад, нам щось не подобається у друга чи подруги, замість того, щоб виразити свою злість і протест, ми можемо гніватися на себе. Аутоагресія також може виражатися у тренуванні до надзвичайної втоми, переїданні, трудоголізмі й інших залежностях.

 

«Тиха» агресія

      Дуже часто ми зустрічаємо поняття пасивна агресія. Це прихована злість, яка не переходить у відкрите протистояння. Конфлікт, який ніби є, а ніби немає, тому і вирішити його тяжко. У сімейних та дружніх стосунках це може проявитися у мовчанці, замість обговорення проблеми або в навмисних діях, які дратують партнера, при цьому агресор знає про це. Іноді пасивна агресія — це маніпуляції, провокації та перекладання відповідальності.

  

Здорова агресія

  • Перш за все, як ми вже відзначили, емоція гніву допомагає вижити у разі небезпеки.

«Це природна здорова емоція, вона підвищує енергетику і допомагає нам боротися, захищатися і нападати в ситуації небезпеки, — вважає американський психолог Чарльз Шпільбергер. — Якби людина не відчувала гніву, вона навряд чи вижила б у ході еволюції».

  • По-друге, якщо зовсім не проявляти агресію, людина перестає вступати в конфронтацію і, як наслідок, не може адекватно оцінити свої досягнення та змінювати життя.
  • Більш того, заборона на те, щоб показувати гнів може негативно вплинути на будування стосунків та руйнувати нас з середини — різні серцево-судинні захворювання, проблеми з легенями та головним мозком.

 

Як правильно поводитися з гнівом та агресією

      Ми можемо бути спантеличені, коли навколо нас небезпека, ми відчуваємо негативні емоції, але нічого не робимо, проте лякаємося свого гніву та будь-яких проявів нашої агресії. Як подолати це?

  • Слід пам'ятати, що сильні емоції — це нормально. Вони виникають, коли трапляється щось дуже хороше чи погане. Це означає, що ми приймаємо життя таким, яким воно є. Гнів як й радість — це природна реакція, яку не слід пригнічувати.

  • Відмовляйтеся від суспільних стереотипів, типу «гніватися можуть лише дурні істерички».

  • Крім того, сильні емоції — це енергія, це так звані ресурсні переживання. Наприклад, коли ви злитися та думаєте «Я вам ще покажу, усе подолаю і вистою», «Я все одно свого доб’юся». Дуже яскраві приклади цього ми не раз бачили у спорті. 
    Головне, щоб злість й гнів були внутрішньо визнаними й для них була вибрана правильна форма реалізації.

      Ось чому й агресія — дуже ресурсна дія і вона може бути здоровою. «Ми не можемо контролювати свої емоції, це нам не підвладно. Але можемо контролювати свої дії, коли переживаємо ті чи інші емоції», кажуть психологи. 

      Агресія погана, коли вона стає нищівною, а не творить. Це залежить від того, з якою метою людина рухається, коли обурена гнівом. Агресія може бути зі знаком «+» та зі знаком «-». При цьому здорова агресія це запорука нашого розвитку у багатьох сферах життя.

 


Всім здоров’я!

Максим Мороз

  

 

 

 

 

 

Популярні статті

Читати далі