Думаєте, що українського постпанку не існує, або його дуже складно знайти? Тоді ось добірка популярних і не дуже відомих виконавців постпанка.

 

      Можна довго обговорювати як мають звучати ті чи інші жанри, звідки вони пішли та які інструменти використовують, проте ми зібралися не для цього. Не всі виконавці в добірці грають чистий постпанк, але всі вони наповнені меланхолією.

 

SadSvit — «Касета»

      SadSvit  — один з найпопулярніших виконавців в жанрах інді-поп та post-punk. Саме ця пісня потрапляла в українські чарти Spotify та Apple Music. В інтерв’ю команді slukh.media талановитий юнак з Івано-Франківська ділиться тим, що все робить самостійно і цим доказує наскільки талановитою є молода українська музична сцена. 

Mistmorn — «Панельні будівлі»

      Талановитий виконавець в стилі лоуфай-постпанк, автор YouTube-каналу UkrTrashDub 2.0, має ще один проєкт під псевдонімом Nekiy N, де вперше почав публікувати власні пісні англійською та українською мовами у жанрі металкор та альтернативний рок, а також  музичний проєкт у жанрі клауд-реп — Did'ko.

 

Sad Novelist (за участю SadSvit) — «Всупереч»

      Я не можу чітко визначити в якому жанрі працює виконавець, проте точно знаю, що ця пісня ідеально впишеться у ваш плейлист. Сподобалося? Тоді послухайте весь мініальбом під назвою «Холод». Хоч стиль звучання його треків, як на мене, не можна описати одним словом, проте я абсолютно погоджуюсь з тим що воно думерське, тобто сумне, меланхолійне та створене для того, щоб обдумувати серйозні екзистенційні питання.

 

ДК Енергетик – «Енергетик»

      «ДК Енергетик» — стильний український дует, що працює в жанрі post-punk. Це перший сингл нового проєкту двох хлопців, що став популярним у Тікток. Засновниками є фронтмен гурту «Марний» та гітарист гурту «Улица Восток». 16 лютого 2023 року анонсовано реліз нового треку приблизно на кінець лютого — на початок березня.

 

The last passenger — «Тунельний робітник»

      Запорізький україномовний гурт, який виник у 2011 році. Їх пісні можна схарактеризувати як суміш coldwave та post punk. Ви маєте можливість прослухати чотири мініальбоми, декілька синглів та повноформатний альбом. Кінцевий трек вийшов в серпні 2022 і сподіваюся не останній, не знайшла актуальної інформації з цього приводу, проте буду чекати новинок.

 

Zagreb — «Зустріч»

      І хай це інді-гурт, проте саме цей трек, як на мене, ідеально вписується в цю добірку. Тому закликаю підтримати хлопців з Дніпра, що перейшли на українську у своїй творчості й продовжують творити.

 

КАТ — «Прощавай»

      Перший альбом харківського гурту сповнений хардкорними піснями та агресивним звучанням, проте другий має в собі домішки постпанку та построку. Прекрасним прикладом цього є пісня «Прощавай». Їх тексти наповнені сенсами, наприклад, трек «Атлантида» є прямим посиланням на однойменний український артхаусний фільм Валентина Васяновича 2019 року.

 

Wheatness — «Ya By Zavtra Ne Chekav»

      Одесит Дмитро Васковець змішав багато цікавих жанрів у своєму мініальбомі: дрім-попу, легкого шугейзу, постпанку та джангл-попу. Тихо, меланхолійно, але прекрасно. Не звичний постпанк для вашого плейлиста.

 

Джозерс — «Примара»

«Джозерс» - український постпанк гурт, що зародився у Калуші у 2011 році. В деяких піснях присутні домішки електропопу, але навіть коли музика напрочуд енергійна, меланхолійність нікуди не зникає. 

Signals Feed The Void — «Чотири заповіді»

      Херсонський гурт, що писав свою музику у домашній студії звукозапису. Сукупність різних жанрів в їх дискографії може збентежити, проте останній альбом чудово вписується в дану добірку. 

      Я впевнена, що не назвала і половину виконавців в цьому стилі. Для вашої зручності посилання на плейлисти в Spotifyі на Youtube ви знайдете на нашому сайті або в телеграм каналі I.NURE.

 

Катерина Цехмістренко

Популярні статті

Читати далі