Багато чого у світі влаштоване так, наче усі люди раціональні істоти. Закони в економіці та в політиці тому приклади. Але ми знаємо, що люди ірраціональні, і у своїх діях керуються чим тільки можна, але не розумним мисленням. Чи помічали ви як інколи хибні думки, упередження, отруюють життя вам і оточенню? Чому та як це відбувається? 

 

Що таке когнітивні упередження?

       «Розумовий процес пов’язаний зі сприйняттям, формуванням понять, вирішенням завдань, уявою та логікою» називають когнітивним.

      Виявляється, що існує термін когнітивні упередження (когнітивна ілюзія або когнітивне спотворення) – це систематичні шаблонні відхилення від раціональності або логічних міркувань, які виникають, коли люди обробляють інформацію та приймають судження або рішення.

      По суті, когнітивні упередження — це спосіб, яким мозок спрощує складну інформацію та робить швидкі висновки, але іноді за цим ховається пастка — вони можуть призвести до помилок у судженнях та прийняття хибних рішень.

 

 

Які бувають упередження?

Насправді їх багато, і «погугливши» ви зможете знайти різні дослідження «розумних дядь і тьоть» про когнітивні упередження. Далі буде йти мова лише про деякі з них.

 

Упередження підтвердження

      Уявіть собі Даню, студента, який досліджує наслідки зміни клімату. Попри безліч наукових досліджень, які підтверджують реальність зміни клімату, Даня тяжіє до статей і думок, які відповідають його упередженим переконанням, відкидаючи суперечливі докази як ненадійні або упереджені. Така схильність шукати інформацію, яка підтверджує наші теперішні переконання, ігноруючи протилежні погляди, є класичним проявом упередженості підтвердження.
Подумайте, чи не поводите ви себе інколи як Даня?

 

Помилка незворотних витрат

      Марія, студентка бізнес-спеціальності, інвестує значну кількість часу і грошей у невдалий проєкт. Попри все більшу кількість доказів того, що проєкт є нежиттєздатним, Марія продовжує свої зусилля, керуючись переконанням, що відмова від проєкту зробить її попередні інвестиції марними.

      Таке небажання скоротити втрати та рухатися далі, спираючись лише на минулі інвестиції, є прикладом помилки безповоротних витрат. Мені це нагадує ситуацію, коли люди продовжують стосунки з людиною, з якою важко і недобре, тому що «багато ж було вкладено в ці відносини».

 

Упередження через надмірну самовпевненість

      Коля, студент програмної інженерії, готується до іспиту, випромінюючи непохитну впевненість у своїй здатності скласти його на відмінно. Однак, коли оголошують результати, Коля шокований, коли дізнається, що його результати виявилися нижчими за його очікування.

      Його самовпевненість призвела до того, що він недооцінив складність іспиту і переоцінив власні здібності, що є поширеною пасткою упередження.

 

 

Раціоналізація після покупки

      Гоша довго вибирав між двома смартфонами для купівлі. Обидва йому подобались, але зрештою необхідно купити лише один з них. Після покупки він себе переконує, що новий смартфон набагато кращий за той другий варіант, хоча виявилось, що є певні мінуси.

Проте Гоша буде доводити, що його «нова іграшка» крута і його вибір був правильним.

 

То, що ж робити?

      Точно не вважати когнітивні викривлення тотальним злом, і думати, що ви один такий розумний і не піддаєтеся цим ілюзіям. Навіть після наступних порад ви не станете генієм, який вміє боротися з когнітивними упередженнями.

      Усвідомлення — це перший крок до боротьби з когнітивними упередженнями.
Визнаючи їх існування та розуміючи, як вони діють, ми можемо свідомо прагнути застосовувати більш критичний та аналітичний підхід до прийняття рішень.

      Крім того, пошук різноманітних думок, саморефлексія та використання механізмів прийняття рішень можуть допомогти пом'якшити вплив упереджень на наш вибір.

 

      Когнітивні упередження є частиною людського буття, але, розуміючи їх походження, ми можемо стати кращими мислителями, справедливими у прийнятті  рішень і, зрештою, більш всебічно розвиненими особистостями.

      Тож наступного разу, коли ви виявите, що потрапляєте в глухий кут, пам'ятайте, що завжди є об'єктивний шлях для розв’язання проблеми.

 

Максим Мороз

 

 

 

 

 

Популярні статті

Читати далі