Що ви уявляєте собі, коли чуєте «наукова фантастика»? Зорельоти, космопорти, космічні капітани й пірати, чужі світи з дивними рослинами та ще дивнішими мешканцями… Всі ці речі вийшли зі сторінок романів Гайнлайна і закріпилися у масовій культурі. До вашої уваги добірка захопливих романів для тих, кого цікавить фантастика. 

 

      Роберт Енсон Гайнлайн стоїть у джерела золотої ери фантастики. У середині двадцятого сторіччя Гайнлайн написав величезну кількість романів, які читають до цього дня. Я поки не торкнусь його фундаментального твору «Зоряний десант», і замість цього розповім вам про кілька більш легких книг, які можна швидко проковтнути, пірнувши у зоряні світи уяви великого фантаста.

 

 

«Громадянин галактики»

 

 

 

      На далекій бідній планеті хлопчик Торбі нижче за всіх в соціальній ієрархії: мало того, що він жебракує, так він ще й офіційно є рабом іншого жебрака. На межі людських сфер розселення панують дикі норови.

      Але кожного дня він бачить, як у столичному космопорті сідають і злітають кораблі. Небо манить нескінченними можливостями. Дивно те, що Торбі пам’ятає — він не звідси. Тож як він опинився в чорта на рогах рабом? Як він може вибратися з бруду і дізнатися про своє справжнє минуле? І як отримати долю, що гідна людини?

      «Громадянин галактики» торкається вічної теми дорослішання і знаходження свого місця у житті. Як протистояти впливу оточення? Як попри всі тяготи подолати випробування і здійснити свою долю? Роман цей про те, як слідувати власному шляху, що приведе вас до місця, яке ви насправді зможете назвати домом.

  

«Пасинки неба»

 

 

 

      Герої цього роману живуть у дивному світі. Замість неба — стеля великих залів, під якою вони вирощують рослини й виконують ритуали під наглядом жерців, яких називають «вчені». Дальні кімнати й палуби дуже небезпечні, бо на них ховаються племена диких мутантів, що так і хочуть спіймати й з’їсти героїв.

      Колись великий Джордан створив цей світ і запустив його у «політ». Та що таке цей «політ» — розуміють одні вчені…

      Насправді всі вони знаходяться на величезному космічному кораблі, що летить до Альфи Центавра.

      Але чому люди на ньому здичавіли? Що сталося з кораблем? Що приховують мутанти? Чи зможуть герої зрозуміти, чим насправді є їх світ і яка мета польоту?

      Відповіді на ці питання не такі очевидні, як можна подумати. Роман короткий, його можна прочитати за пару вечорів. Відкрийте «Пасинків неба» і дізнайтесь відповіді.

 

«Час для зірок»

 

 

 

      Ті, хто чув про космічні подорожі, напевно, чули й про «парадокс близнюків». Час на швидкому об’єкті рухається повільніше, ніж на нерухомому. І якщо один з братів-близнюків полетить на космічному кораблі, а інший залишиться на Землі, то по поверненню космонавт залишиться молодим, тоді як землянин постаріє.

Цей роман — буквальна реалізація цього парадоксу. Головний герой з його братом потрапляють у програму Фонду Перспективних Досліджень, який навіщось шукає близнюків. Але навіщо саме їх? І як це пов’язано з масштабною космічною експедицією?

      Це гарний роман, що розповідає про дорослішання і про тяжкість перших проривів за межі відомого. Якщо ви любите космічну фантастику, то ця книга вас не розчарує.

 

      Твори Гайнлайна відрізняються лаконічною мовою, швидким розвитком дій, серйозністю і дорослістю персонажів. Він полюбляв зображати рішучих, відповідальних, насправді вільних людей. Тих, хто зможе першими вийти з печери й побачити денне світло, ковалів власної долі.

      Фантазія Гайнлайна породжувала уявні, але розумні світи, які не даремно перетворилися на класику фантастики й заслуговано принесли йому місце у трійці найвеличніших американських фантастів.

      Відкрийте його романи — і переконайтеся у цьому самі.

 

Іван Синенко

 

Популярні статті

Читати далі