Чи знаєте ви, що є головною причиною виникнення сучасних екологічних проблем?
      Як нагодувати дедалі більшу кількість людей? Читайте в статті про технології, які мають цікаві відповіді на виклики сучасності. 

 

      Виявляється, що світове населення зросло з 1 мільярда у 1800 році до 8 мільярдів у 2023. Зараз вчені вже прогнозують, що у 2050 році населення Землі буде нараховувати близько 10 мільярдів осіб!

      Ось чому прогресивне людство вже зараз «б'є у дзвони», намагаючись привернути увагу до цієї проблеми.

      Не дивно, що у наше століття технологій з’явилась навіть гра, що залучає до участі усіх небайдужих людей у Всесвітню продовольчу програму від ООН.

 

Програма Freerice

 

 

      Якщо ви зайдете на цій сайт, то побачити основну мету цієї програми — «допоможе вам стати розумнішими та при цьому змінити життя людей по всьому світу».
Погодьтеся, що пропозиція вражає нашу уяву. У чому суть?

      Цей сайт пропонує вам гру-вікторину з англійської мови, де кожна правильна відповідь постачає 10 зерен рису у Всесвітню продовольчу програму від ООН.

      Так, це небагато, але ці знання назавжди залишиться у вашому серці. За весь час існування Freerice було накопичено 224 мільярди зерен!

      Зрозуміло, що виробляти достатньо їжі на усій Земній кулі — непросто, тому людство шукає інноваційні розв’язання цієї проблеми.

  

3D друк страв

 

 

      Чули про 3D-принтери? Звичайно, а деякі навіть і працювали із ними. Прилад використовує різні матеріали для побудови фізичного об’єкта…

      Так чому б не використати його для створення їжі? 

      Одна із перших ідей про це з’явилася у групи студентів Корнельського університету. Все почалося із в’язких продуктів, таких як готове тісто для печива, розплавлені шоколад і сир, з яких дуже зручно створювати та формувати все, що забажається. Наприклад, зображення нижче належить розробці лабораторії «Творчих Машин» Хода Ліпсона із Колумбійського університету.

      На жаль ідея не привертає уваги гурманів через те, що їжа, створена таким чином, не має найкращого виду та відрізняється від звичного смаку. Але гарними відмінностями методу є мінімальні продуктові втрати під час приготування їжі й автономність процесу. Хто ж не захоче собі прилад, що самостійно готує смачну їжу, коли ти приходиш додому після довгого дня?

 

М’ясо на основі живильного середовища

 

 

      А ви любите мамині котлети? Може ви належите до тих людей, що протестують проти масового виробництва м'ясних продуктів, яке завдає шкоди усій екосистемі?

      Що ж, гарна новина — м’ясо тепер можна «виростити» у живильному середовищі.

      Проте зараз піде мова не про м’ясо з сої чи інших замінників. Ні, це про найсправжнісіньке м’ясо, яке ви тільки можете уявити!

      Перший бургер з таким інгредієнтом було створено у 2013 році у Маастрихтському університеті. Не буду вдаватися у купу біологічних термінів, але в процесі створення цього продукту основна роль належить генній інженерії. Вчені використовують «культури клітин, які ніколи не були частиною живого тваринного організму», вони розмножуються у закритому рослинному середовищі. В такий спосіб можна отримати у десятки разів більше м’яса, ніж було на початку. 

      А вже зараз компанія Upside Foods випускає курку та постачає інше м’ясо ресторанам, сподіваючись глобалізувати продажі та зацікавити якнайбільше покупців! Це м’ясо не просто схоже до справжнього — воно гарно готується, смакує та виглядає не гірше! Якщо не краще…

      А щодо безпеки продукту? Є думка, що необхідна «перевірка його як короткострокового, так і довгострокового впливу на людину» таких продуктів.

 

Їстівне пакування

 

 

      Ми пам’ятаємо, що до проблеми з їжею на планеті Земля приєднується ще й проблема пакування. З кожною шоколадною цукеркою з'являється обгортка, яка йде у сміття, а його необхідно утилізувати… От би можна було просто так само з’їсти й пакування як і цукерку! 

      Чекайте, не треба пробувати на смак звичайну обгортку!
      Спочатку дізнайтеся про цікаву інновацію щодо пакувань, яка замість створення бруду на вашому столі може підкинути вам додаткової енергії!

      Наприклад, компанія Evoware продає їстівні склянки — пакування на основі водоростей і рисові трубочки для напоїв. А навіть якщо їсти більше не хочеться, завжди можна просто викинути залишки — таке сміття розкладається у землі набагато швидше за пластикові вироби.

 

      Так багато сучасних технологій існують, які нам ще не вдалося спробувати на смак! Думаю, у недалекому майбутньому штучне м’ясо та смачні обгортки від цукерок будуть звичайною справою. Але чи готові ви це прийняти?

  

За матеріалами:

https://www.un.org/en/desa/world-population-projected-reach-98-billion-2050-and-112-billion-2100

https://play.freerice.com/

https://new.nsf.gov/science-matters/3d-food-printing-healthy-eating-delicious-desserts

https://www.nationalgeographic.com/premium/article/lab-grown-cultured-meat-alternatives

https://upsidefoods.com/food

https://rethink-plastic.com/

 

Валерія Шульдінер

 

 

Популярні статті

Читати далі