Математика. Від цього слова у деяких студентів тремтять коліна, а учні непритомніють. Проте, чи є вона такою страшною, якою її вважають? Чи треба взагалі ставитися до цього предмету, як до «діагнозу»?

 

      Мені пощастило в житті — я зустріла талановитого викладача з математики саме тоді, коли готувалась до вступу. В цій статті ви знайдете його цікаві та корисні висловлювання про математику, які так прикрашали наші заняття, які допоможуть вам вивчати цю дисципліну. 

 

«Математика — точна наука, що потребує уваги та концентрації».

      Звісно, на відмінну від гуманітарних та природних наук, вона може вважатися навіть інформативно важчою за інші галузі. Проте, це майже не так.

 

Математика — найпростіша мова

      Тисячі років вже змінюються світові мови. Усі, крім математики. На щастя, всі основні закони та правила цієї науки вже були затверджені та доведені. Мова математики незмінна.

      «Математика — у всьому світі математика. Ні одна мова настільки не однозначна, як мова математики. Якщо у прямокутному трикутнику сума квадратів катетів дорівнює квадрату гіпотенузи, то і в Африці квадрат гіпотенузи дорівнює сумі квадратів катетів».

 

Математика — це твоя відповідальність

      Гірка правда, але деякі шкільні або університетські теми з математики треба просто «пережити» — вивчити для того, щоб забути: такі, що практично використовуються лише в професійній сфері математичних досліджень.

      «Єдиний раз, де мені знадобилися інтеграли — зігнути дріт у гачок з ідеально однаковими сторонами, щоб дістати ключі з каналізації».

      Проте деякі постійно зустрічатимуться на твоєму робочому шляху, тому над ними й працюй — вчи та практикуйся. Іноді набуті знання можуть тобі знадобитися, а іноді... стати лише досвідом. Або гачком у безвихідній ситуації.

 

Математика — це весело

      «Ось це — однорога лежанка»

      Як це може бути? Вигадай аналогію до графіків або геометричних фігур та придумай для них кумедну назву. Так в тебе буде ціла низка асоціацій до термінів, що допоможе тобі швидко орієнтуватися серед цілих інформаційних блоків тем: функцій, геометричних теорем та тригонометричних вимірів. У такому випадку твоя уява — твій ключ до успіху. До речі, чи вийде у тебе вгадати, що ж це за функція така, «однорога лежанка»?

 

 

      Перші три переможці отримають кумедний словничок математичних термінів із базовими алгебраїчними функціями!

 

Математика «впорядковує» мозок

      «Бери калькуляку»

      Найбільший міф  переконання у тому, що математика — наука про розрахунки. Насправді вона передбачає розвиток мозку для підвищення швидкості розв’язання завдання. Тому сміливо бери калькулятор (але не PhotoMath), щоб не відірватися від ланцюжка думок якимись проміжними розрахунками.

 

 

 

Математика — це головоломка

      «УСІ математики — ненормальні»

      Ця проста істина пояснить тобі причину, чому в тебе може не виходити математика: ти занадто нормальний для неї.

      Взагалі, будь-який вираз, задача або інше завдання, що зустрічається на твоєму навчальному шляху — не більше, ніж проста головоломка. Навіть якщо ти не фанат судоку, подібне ставлення допоможе розкрити тобі головну сутність будь-якого завдання з математики – загадка. Не настільки тобі 

 

Як же побачити той самий математичний пазл?  

  • По-перше, для розв'язання задачі будь-якої складності, необхідно проговорити завдання вголос та пояснити його собі.

  • По-друге, уяви собі це завдання, можеш навіть намалювати його.
    Звісно здається, що даний пункт підходить лише для геометрії, АЛЕ він може бути актуальним і для алгебри.

      Наприклад, під час визначення ОДЗ (область допустимих значень) для якоїсь страшної функції, випиши найголовніші умови для нього: ніякого 0 в знаменнику, значення функції під коренем більше ніж 0 тощо. Так, ставиш собі у списку можливих умов хрестик, якщо вона не стосується завдання.

  • По-третє, розглядай усі можливі варіанти.
    Ніколи не зупиняйся, навіть якщо вже знайшов відповідь — вона може бути не єдиною, або той спосіб, за яким ти вирішував, не втілює впевненості. Використай інші варіанти вирішення завдання та зроби перевірку за відомими методами.

      Погодься, найкращим шляхом вирішення головоломки є знаходити вихід поступово, крок за кроком. Прочитати — намалювати — переробити. Нехай цей метод здається нудним та довгим, але він допомагав мені у 98% випадків.

      Любий читачу, бажаю, щоб дана стаття допомогла тобі побачити математичний світ із зовсім іншої сторони та поринути у нього із задоволенням.

      Дорогий читачу, дана стаття була написана не лише для тебе. Автор цитат, на жаль, вже не зможе її прочитати. Даному баченню «кращої мови» та методам розв'язання математичних завдань мене навчив найкращий репетитор з математики, який нещодавно помер. Дякую Вам, БВ.

       

With love,

Марія Замета

 

Популярні статті

Читати далі