Вам хоч раз доводилося виступати на публіці? Якщо так, то ви знаєте ці мокрі долоньки й тремтячий голос. А так хочеться вийти та засяяти на сцені або навіть не на сцені, а просто гідно захистити курсову. Як же позбутися страху?

  

      Я людина творча і публічні виступи супроводжують мене з самого дитинства. Навіть у школі, перед тим як вийти до дошки та розповісти вірш, моє серце несамовито калатало і я, із завмиранням, чекала, поки мене викличуть. Цей самий страх я відчувала на змаганнях із танців і в театральній студії. Здавалося б, що за роки практики виступів я мала б стати дуже впевненою в собі, але це не так. Коли я виступала в університеті перед камерою студентського телебачення, то теж хвилювалася, але вже набагато менше, адже відкрила для себе кілька лайфхаків.

  

  1. Розімніться!

      Трохи поприсідайте, нахиліться, потягніть руки. Фізкультхвилинка перед виходом на сцену допоможе зняти напругу в м'язах і розжене кров. Ви станете вільніше рухатися і, що важливо, зникне тремор рук. 

  

  1. Відволікайте себе!

 Зациклившись на майбутньому виступі, ви змусите себе нервувати ще більше. Складіть кораблик із паперу, прочитайте свій улюблений вірш. Якщо сидите — встаньте, стоїте — сядьте. Перемикніть свою увагу, подумайте про щось приємне.

      А ще я знайшла два кумедних ритуали, які час від часу використовую.

 

  1. Дуйте на свій великий палець.

      Наберіться терпіння, це доведеться робити якомога довше. Такий ритуал доволі кумедний, але він дасть вам змогу відвернути непотрібні думки. Організм починає споживати більше кисню, це заспокоїть нервову систему. Виявляється, що великий палець відповідає за так званий блукаючий нерв, який регулює частоту серцебиття.

 

      Другий ритуал прийшов до мене з японської культури

  1. Намалюйте пальцем на своїй долоньці чоловічка і з'їжте!

      Так-так, саме з'їжте цього невидимого погляду чоловічка, імітуючи жування і проковтування. Як і минулий ритуал, це весело і заспокоює нерви.

 

  1. Смійтеся

      Якщо поруч із вами друзі або знайомі, постарайтеся завести веселу розмову. Сміх, як не дивно, відновить ваше дихання і заспокоїть розум.

 

  1. Видавайте звуки собі під ніс.

      Якщо ж нікого поруч немає, то можете наспівувати, скиглити та мукати собі під ніс. Це розігріє голосові зв'язки перед виступом, а також матиме медитативний вплив. Зізнаюся, що останнє я використовую не тільки перед виходом на сцену, а й у повсякденному житті, коли потрібно розвіяти метушливі думки та зосередитися.

 

 

 

  1. Прикиньтеся впевненим!

      Уявіть, що одягаєте піджак-впевненість, розправте плечі, підніміть голову. Це вам, безсумнівно, допоможе мати кращий вигляд, і навіть якщо страх не піде, для інших ви сяятимете. 

 

 

      Не скажу, що виконуючи всі рекомендації, запропоновані в цій статті, ви станете найвпевненішою людиною на землі, але деякі з них можуть вам допомогти заспокоїти нерви й побороти такий нав'язливий страх публічних виступів.

 

PS: Якщо ви записуєте щось на камеру або у вас беруть інтерв'ю, то хвилювання і зовсім відженіть від себе геть! Ви завжди можете попросити перезняти відео або, в крайньому разі, є великий і могутній монтаж.

 

Анастасія Шарая

 

Популярні статті

Читати далі