Найочікуваніші новорічні свята позаду, знову затягує буденність, і саме в такі часи знову хочеться зануритися в атмосферу свята та веселощів. І нехай важливі урочистості ще нескоро, завжди можна звернутися до спогадів їхнього святкування. У цій статті ми заглянемо за межу нашої реальності — у світи відомих книг, ігор та фільмів — і дізнаємося, як же у наших улюблених героїв заведено вітати наші улюблені свята. 

 

Гаррі Поттер та Замок весь твій на Різдво

 

 

     Різдво широко святкується чарівниками та магами 24-25 грудня під час різдвяних канікул, тривалість яких кілька тижнів. Як і у нас, у чарівному світі цього дня дарують та отримують подарунки, насолоджуються красою прикрашених ялинок та приміщень, проводять святкову вечерю, підривають хлопавки та влаштовують бої сніжками. Подарунки доставляють вночі на 25 грудня ельфи будинку Хогвартсу, залишаючи їх біля підніжжя ліжок. А під час Різдвяного бенкету студентів, що залишилися на канікули в замку, чекають привітання, музика, зачаровані солодощі, з яких при розкритті вистрибують чарівні іграшки, конфетті, музичні бокси, рідкісні колекційні картки та гроші. Не оминають дітей також музичні солдатики, що маршують по столу, сніг із зачарованої стелі й, найприємніше, можливість поспілкуватися та повеселитися з вчителями та однокурсниками, не турбуючись про суперництво факультетів та суворі обмеження.

 

Гноми, ельфи, люди та Новий рік

 

 

     Світ "Володаря Кілець", як стверджував сам професор Толкін, віддалено нагадує наш, а, отже, його мешканці відзначають ті самі свята, що й ми, або їх альтернативи. Наприклад, відзначення Нового року у хоббітів, людей і гномів дуже схоже зі святкуванням цього свята сучасними студентами: смішні дикі танці, дивакуваті пісні, безліч напоїв та смачна жирна їжа — дуже повсякденне, веселе та приємне проведення часу, ось тільки, на жаль, без Хогварцьких халявних подарунків. А ось ельфи вважають найважливішим святом року день Цвітіння, що проходить навесні, коли природа прокидається від зимової сплячки. Цей день є першим днем ​​нового року за ельфійським календарем, тобто їх різновидом нашого Нового року. Якщо ж дивитися за звичним нам списком свят, день Цвітіння випадає на Масляну неділю, що дає привід знавцям світу Толкіна додати ще одне свято у свої особисті календарі, адже чим більше урочистостей, тим більше веселощів, тим більше млинців!

 

Хай живе осіннє Різдво!

     У "Семи Королівствах", як і в ельфів світу Толкіна, відрізняються поняття Нового року та Різдва. Замість їхнього святкування, у Мартіна дуже важливим заходом є осіннє свято врожаю, і нехай воно часто є лише приводом для зборів лордів та обговорення ними важливих питань, для звичайних мешканців це все ж таки пам’ятна урочистість, у порівнянні з Різдвом для нас. Родзинкою цього святкування є бал-маскарад, відомий своєю таємничою атмосферою, веселими припущеннями особистостей та замаскованими шпигунами, що танцюють; також популярні  лялькові вистави й, зрозуміло, довгоочікуваний бенкет, охочий похвалятися величезною кількістю страв, такими як олів'є та «шуба». А після святкового бенкету, поки сильні світу Мартіна зайняті політикою, народ сміливо відсуває столи убік, відкриваючи місце для танців, конкурсів та пустотливих витівок.

     Таким чином, настільки знайомі нам новорічні урочистості, як Новий рік або Різдво, можуть святкуватися з різним розмахом у різних фантастичних всесвітах або не існувати взагалі, замінюючись іншими святами в інші дати. Однак де б і як не мало відбуватися свято, головне, що воно все одно зводить людей разом, дає їм привід для веселощів та радості, а спогади про нього гріють, навіть коли календар відмовляє в особливих датах, а сусіди по кімнаті — у витівках та пранках.

 

Олександра Іванова

 

Популярні статті

Читати далі