Що таке скринінг, і до чого готуватися айтішнику на технічній співбесіді. Чому ініціатива — це не завжди плюс на певну вакансію? На ці та інші питання відповідає В'ячеслав Білий, Mobile Team Lead, Akvelon Ukraine. 

     

 

      Насамперед вивчіть компанію, в яку ви йдете і саму вакансію. Вас повинен цікавити тип компанії (аутсорс/аутстаф/продуктова), сам проєкт (його вік, технології), команда (люди з якими доведеться працювати) та ваш список обов'язків (що ви робитимете перший тиждень/місяць/рік).

 

Етап скринінгу, що це та з чим його їдять?

      Скринінг — це спілкування з рекрутером/ейчаром на самому початку шляху. Від цього залежить, чи передадуть ваше резюме далі менеджеру та команді на розгляд.

      На цьому етапі важлива людяність, ввічливість та пунктуальність. Покажіть, що ви поважаєте свій час і час інших людей. Будьте передбачуваними.

  • Чи обіцяли відправити резюме завтра вранці? Зробіть це завтра вранці чи раніше.
  • Обіцяли прийти на співбесіду о 10:00 прийдіть о 9:55 або раніше.
  • Ваші плани різко змінилися і ви не можете прийти на співбесіду чи надіслати резюме? Попередьте про це наперед, у цій справі сюрпризи не вітаються.

Це найкраще, що ви можете зробити на цьому етапі.

 

Технічна співбесіда. До чого готуватися?

      Теорія, теорія та ще раз теорія. На цьому буде сфокусовано всю співбесіду. Якщо погану практику (якщо вона буде) можу списати на нерви та стресову ситуацію, то погану теорію навряд чи пропустять.

 

Не бійтеся говорити «Я не знаю» правильно!

- По-перше, не плутайте це з: «Питання мені не зрозуміле».

- По-друге, ви можете сказати, що чули про цей інструмент і знаєте про «ось такі» його особливості, але щільно не працювали.

- Якщо це незнайомий термін, краще сказати, що такий термін не чули й попросити підказку, можливо, ви з цим працювали, але не знали, як називається.

- Коли формулюватимете «я не знаю» іншими словами, вам потрібно донести до інтерв'юера, що ви дійсно не знаєте, про що говорять і при цьому дати як найбільше контекстної інформації (якщо можливо): «бачив», «чув»,  «читаю книгу, ще не дійшов до цього», «бачив у розсилці».

      Коли ви так відповідаєте, ви даєте багато інформації про себе, що читаєте розсилки по предметній області, читаєте книги й активно цікавитеся.

      Тут важливо не «перебрати»! Не потрібно тягнути час спеціально!

 

  До чого готуватись розробнику:

- Ви повинні добре знати саму мову програмування, її синтаксис та можливості. Бажано всю офіційну документацію з мови: що таке є, як пишеться і як цей код працює.

 - Фреймворкі. Тут чим більше, тим краще потрібно дивитися від самої мови. Практично у кожній мові є основні фреймворки. Якщо у вас така мова, потрібно добре знати хоча б один фреймворк, його функціонал та можливості

 – Фундаментальна теорія: алгоритми, бази даних, робота з мережею. Від розробника-початківця хотілося б бачити знання рекурсії, можливо робота з базою даних на читання/запис, робота з мережею (REST запити), можливо знання авторизації. До цього ж розділу входять питання щодо колекцій у мові.

 - Принципи розробки. Найчастіше запитують про ОВП та SOLID

      Можливо, будуть приклади коду і розв'язання задач прямо на співбесіді, щоб до цього підготуватися вирішуйте завдання для вашої мови на сайті leetcode.com.

- Терміни — це те, що потрібно знати, але точно не варто вивчати перед співбесідою. Краще вчіть, що він означає і навіщо він потрібен, а саме слово завжди можна перепитати на співбесіді, в цьому немає нічого страшного.

      Завжди дивіться з ким ви спілкуєтеся, і від цього вибудовуйте свої відповіді.

 

Розбиваємо стереотипи!

      Ініціативність — це не завжди плюс. Припустимо вам запропонували проєкт із банківської сфери та співбесіду проводить інженер, якому приємніше писати код, ніж спілкуватися з людьми.

- По-перше, сам проєкт не передбачає ініціативності, оскільки ця сфера дуже врегульована і ви заважатимете своїми ініціативами.

- По-друге, провідні розробники зазвичай набирають команду "під себе", а якщо цій людині буде не комфортно з вами працювати, то будь-який у вас технічний рівень.

      Звичайно ж, я можу вигадати й зворотний приклад, коли тільки однієї ініціативності буде достатньо, щоб отримати роботу. Важливо зрозуміти, що ви завжди повинні розуміти, хто перед вами та на основі яких критеріїв вони виноситимуть вердикт.

      У наступній статті ми поговоримо про цілі та стратегії для підвищення шансів на успішне проходження співбесіди.

 

В'ячеслав Білий

Популярні статті

Читати далі