Вітаю у другій частині цього невеликого збірника «експірієнсу» від студента, що вже подолав шлях абітурієнта та написання вступних іспитів. Сьогодні ми поговоримо про те, що «заважає» абітурієнтам під час підготовки до ЗНО (НМТ) з року в рік.

 

      Налагодження свого мозку та тіла до іспитів дуже складний та деталізований процес, під час якого необхідно витратити як матеріальних, так і духовних ресурсів. До того ж ніколи не можна бути певним у тому, що тобі справді знадобиться, а що залишиться у спогадах, або й зовсім забудеться. Але існують такі моменти, на які рекомендується взагалі не гаяти час.

 

 

 

Списування

      «Я це знаю, тому не буду навіть думати — просто спишу», «Це занадто складно, не хочу над цим сидіти заради одного балу» це більш поширені помилки, ніж здається, від яких страждав й автор цієї статті.

      Розкажу на життєвому прикладі. Мені здавалось, що якщо я 50 разів виконаю завдання, то проходити його 51 раз непотрібно. Але цей 51 раз зустрівся мені у НМТ, і став моєю єдиною помилкою у тестуванні з математики. Я була переконана у тому, що знаю всі можливі варіації та стала просто пропускати це завдання у пробних версіях (всі минулі я виконувала без помилок). Мабуть, Всесвіт та Міністерство освіти вирішили посміятися з мене та додати ще одну варіацію з цієї теми в іншому типі завдання, через що я загубила цілі 4 бали.

      Якщо ж одне із завдань у тебе статично не виходить, це не означає, що в тебе «абсолютно точно вийде виграти в інших». Здебільшого ця тема, з якою в тебе були проблеми, зустрічається у простих завданнях з вибором варіанту відповіді, а протилежні у складних. Це відбувається не через закон підлості, просто автори тестування кожний рік пересувають теми за послідовністю та складністю.

 

Самовпевненість

      «Та я все точно складу», «Нащо переживати, там же все легко» бути впевненим це добре, але не занадто.
Продовжуючи попередній пункт, не можу не зазначити, що дуже багато моїх знайомих «погоріло» через свою самовпевненість.

      Завжди треба брати можливі варіанти будь-якої ситуації під сумніви, бо навіть закон Мерфі наголошує на тому, що коли будь-яка неприємність може трапитись, — вона таки трапиться. То думай про найкраще, та готуйся до гіршого.

 

 

Соціальний тиск

      «Нікуди тебе не візьмуть, якщо погано складеш іспити», «В тебе навіть прохідного балу не буде» сподіваюсь, тобі пощастило не чути такого від свого навколишнього середовища.

       Але, якщо це все-таки так, сприймай ці речення, як зайву інформацію, яку треба пропускати повз вух.


      Треба прямо постаратися, щоб не скласти тестування. Одне питання — чи це буде бал до бюджету? Але для цього тобі справді треба витратити трохи більше часу. Проте, нічого неможливого немає.

      Навіть, якщо щось піде не так, а твій бал буде занадто низький, нічого страшного. Ти завжди можеш перейти із контракта на бюджет, якщо будеш добре вчитись в університеті, а при жадобі до знань це не складе труднощів.

 

 

Псевдопрофесіонали

      «Це дуже крута методика», «Ці матеріали дуже вам допоможуть» – а чи став ти жертвою маркетингу?

      Я відчула на собі майже всі методики, курси та збірки при підготовці до ЗНО. 98% із них гроші та час на вітер.

 

 

     Зараз я розкрию найбільшу таємницю та загрозу для всіх комерційних тематичних організацій: тобі вистачить одного єдиного ресурсу під час підготовки https://zno.osvita.ua/.

 

      Зайшов на сайт, пройшов пробне тестування минулого року та побачив помилки. Що робити далі?

  1. Якщо все, м’яко кажучи, дуже погано, проходиш тему за темою, читаєш пояснення до завдань і знову проходиш. І так до кінця. Потім повертаєшся до минулих років та проходиш їх знову. Переходиш до другого пункту.
  2. Якщо результат довільний, але не найкращий, аналізуєш помилки та проходиш конкретну тему. Знову проходиш тестування минулих років.
  3. Якщо ти маєш незначні помилки з різних тем, тобі залишається проходити тестування за інші роки. Мабуть, саме завдяки цьому сайту я відточено використовувала усі набуті завдання, а єдина моя помилка виникла внаслідок самовпевненості.

      Сподіваюсь, тобі було корисно дізнатися про головні завади та шляхи їх подолання під час підготовки до вступних іспитів. Зустрінемось у наступній частині!

 

KEEP GOING!

Марія Замета

 

 

Популярні статті

Читати далі