На якому факультеті ХНУРЕ можливо опанувати не тільки інформаційно-комп’ютерні технології, але і електронні, радіоелектронні, наноелектронні? В як країнах студенти цього факультету проходять закордонну практику, та як отримати подвійний диплом в університетах Євросоюзу?
На ці та інші питання відповідає декан факультету інформаційних радіотехнологій і технічного захисту інформації (ІРТЗІ), професор Сакало Сергій Миколайович. 

 

 

- Розкажіть, будь ласка, яка історія становлення факультету? 

- Факультет ІРТЗІ було засновано у 1962 році під назвою Радіотехнічний з одною освітньою програмою (ОП) «Радіотехніка» (РТ). Але вимоги часу, комп’ютеризація усіх сфер життя призвели як до розширення кількості ОП на факультеті до п’яти, так і зміни назви самого факультету. Змінилась і осучаснилась основна ОП факультету РТ.

 

 - Так що ж таке РТ в сучасному сприйнятті?

- РТ в цілому можна назвати сучасним двигуном прогресу, оскільки основою прискорення розвитку науки і техніки є можливість обміну інформацією з небаченою раніше швидкістю. А це, на даному етапі можна досягти тільки за допомогою використання електромагнітних явищ, оскільки швидкість поширення радіохвиль у вільному просторі дорівнює швидкості світла.

Уже давно відійшло в минуле поняття «радіоінженер з паяльником». Я сам колись паяв транзисторні радіоприймачі. А от сучасний радіоінженер проєктує надскладні Радіоелектронні системи (РЕС). А оскільки частотний діапазон радіохвиль змістився в надвисокі і оптичні частоти, то і самі РЕС суттєво зменшились фізично до мініатюрних і мікромініатюрних.

 

 

 - Наведіть приклади сучасних РЕС.

- Наприклад усім відомий невеликий за розмірами роутер, який надає доступ до мережі Інтернет за допомогою радіохвиль. Вдома користувачів небагато і розтер рівномірно розподіляє радіохвилі по приміщенню. А от у ХНУРЕ, де тисячі користувачів, роутер автоматично повинен змінювати свою конфігурацію і надавати максимум сигналу туди, де користувачів Wi-Fi у цей момент знаходиться більше. Для цього спеціальне програмне забезпечення формує потрібний рівень радіосигналу і напрямок його поширення за допомогою спеціальних антен змінюваної конфігурації. А користувач зі смартфоном думає, що так і повинно бути щоб сигнал був усюди.

Тепер наведу приклад фізично великої РЕС під назвою розумний будинок. Велика кількість різноманітних датчиків об’єднана в одну велику систему і це може зробити тільки інженер, який уміє проєктувати РЕС.

А вершина прогресу радіотехніки, це недавній політ до планети Марс космічного апарату НАСА у лютому, а вже у квітні гелікоптер здійснив перший радіокерований політ над поверхнею Марса. Ви тільки вдумайтесь, вага гелікоптера всього 1,8 кг, це ж скільки там мікромініатюрної РЕ апаратури напхано і вона бездоганно працює на такій величезній відстані від нас!

 

 - Чи знайдуть собі роботу випускники факультету?

- Про те, що випускники факультету мають попит на ринку праці, свідчить свіжий квітневий рейтинг факультетів українських вишів від журналу Форбс, який склали роботодавці. В галузі промисловості факультет ІРТЗІ зайняв восьме місце в Україні у компанії трьох політехнічних університетів Києва, Львова і Харкова.

Те що в наші часи не працюють оборонні радіозаводи ніяк не позначається на працевлаштуванні випускників факультету. На ринку праці є достатня кількість фірм і компаній радіоелектронного профілю (мобільний зв'язок, охоронні системи, силові структури і т.ін.).

 

 -Які предмети вивчають студенти на факультеті?

- Сучасна РТ – це електронні, радіоелектронні, наноелектронні, комп’ютерні та інші інформаційні технології. Студентам дається фундаментальна підготовка по схемотехніці цифрових радіотехнічних пристроїв і систем, спеціалізованих мов програмування, обчислювальної техніки, НВЧ техніці, цифровій обробці сигналів, інформатики, сучасним САПР, захисту інформації в інженерних системах.

 

 

 - Які перспективи міжнародного співробітництва факультету?

- Факультет має низку договорів з університетами Євросоюзу. Наприклад, у Франції, Німеччині, Швеції можливий академічний обмін студентами і викладачами, а також отримання подвійного диплома студентами ОП РТ. ХНУРЕ виграв гранти на навчання за кордоном і студенти факультету мають можливість отримувати стипендію яка покриває проживання, проїзд громадським транспортом і харчування при навчанні в університетах Франції, Німеччини і Швеції. Безумовно для цього потрібно знати англійську мову на рівні В2.

 

 

 

 - Дякуємо Вам, Сергію Миколайовичу, за змістовне інтерв’ю. Що б ви хотіли побажати майбутнім вступникам?

- Після успішної здачі ЗНО я запрошую вступників подавати електронні заяви до ХНУРЕ на ОП РТ і СТЗІ. Вам точно буде цікаво, адже окрім суто навчання, у вас буде можливість побувати на закордонній практиці, брати участь у сеансах радіозв’язку з такими ж студентами з різних куточків світу за допомогою радіостанції RADIOHUB NURE, або взяти участь в змаганнях з радіоспорту.

 

 

 

Чекаємо на Вас!

Бесіду вела Катерина Пугач

 

Популярні статті

Читати далі